Fortsätt till innehållet
Klassiska schackrutor

Klassiska schackrutor

Schackrutan är en ohotad mördegsfavorit. Den klassiska småkakan går aldrig ur tiden och uppskattas alltid, både för smaken och det raffinerade mönstrets skull. Dessutom så enkel att baka att det inte finns några ursäkter att låta bli.

Klassiska schackrutor

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 200 g
    Valio smör osaltat
    Ett osaltat smör som fungerar lika bra i matlagning som i bakning. Kärnat på traditionellt…
    Valio smör osaltat 500 g
  • 1 dl strösocker
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Instruktioner

  1. Ta fram smöret så det hinner bli rumsvarmt.
  2. Blanda smör och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt mjölet lite i taget.
  3. Dela degen i två. Blanda vaniljsocker i den ena och kakao i den andra. Gör två bollar, en mörk och en ljus och lägg upp på ett bakbord.
  4. Dela varje boll i två delar. Rulla ut till lika långa fingertjocka längder. Tryck ned dem mot bakbordet så att de blir lite platta i kanterna. Lägg ihop en ljus med en mörk längd. Lägg dem ovanpå varandra så att de bildar ett schackmönster.
  5. Låt vila i kylen 1-2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Ta fram längden och skär ca 3-4 mm tjocka skivor.
  8. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.