Ingredienser

50 portioner

Beskrivning

Schackrutan är en ohotad mördegsfavorit. Den klassiska småkakan går aldrig ur tiden och uppskattas alltid, både för smaken och det raffinerade mönstrets skull. Dessutom så enkel att baka att det inte finns några ursäkter att låta bli. 

Gör så här:

  1. Ta fram smöret så det hinner bli rumsvarmt. 
  2. Vispa ihop smör och socker till en jämn smet. 
  3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och fortsätt vispa tills det blir stora smulor. 
  4. Dela degen i två. Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra delen. Tryck ihop varje del för sig, till två bollar. 
  5. Ta upp degarna på ett bakbord och dela dem i två delar så du får två ljusa och två mörka delar. 
  6. Rulla ut till längder och tryck till dem mot bakbordet så längderna får platta kanter. Lägg dem tätt ihop, med två ovanpå de andra så de bildar ett litet schackmönster. 
  7. Låt vila i kylen 1-2 timmar. 
  8. Sätt ugnen på 200°C.
  9. Ta fram längden och skär ca 3-4 mm tjocka skivor. 
  10. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. 

Populära avdelningar