Batmantårta

Batmantårta

Batmantårta

Lakrits- och chokladtårta med Batman-tema är en festlig tårta till kalaset. Gotham Citys stadssiluett pryder kanten på tårtan, och stadens krona kröns av en fladdermus.

12 Portioner
24 h
00 ratings

Ingredienser12 Portioner

5 dl
vetemjöl
3 ½ dl
strösocker
2 dl
kakao
2 tsk
bakpulver
1 tsk
bikarbonat
½ tsk
salt
2 st
ägg
2 ½ dl
100 g
2 ½ dl
kokande vatten

lakritssås

1 dl
½ dl
sirap
¾ dl
strösocker
1 msk
lakritspulver
15 g
1 tsk
vaniljsocker

lakritsfyllning

3 ½ dl
200 g
1 ½ dl
lakritssås
2 msk
pulver till vaniljkräm
100 g
kakor (oreo eller liknande)

till dekoration

250 g
sockermassa, svart och gul
nonpareller eller lakritsströssel
cocktailpinnar

Gör så här

 1. Smält smöret i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt ägg, mjölk och smör. Vispa till en slät smet. Tillsätt hett vatten i en tunn stråle under vispning. Vispa på hög effekt i 1 min.
 2. Sätt fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanterna i en Ø 18 cm springform. Häll smeten i formen.
 3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 35 min. Låt svalna en stund. Lossa kakan från formen och låt svalna helt på ett galler. Skär bort eventuella ojämnheten på kakans yta. Dela kakan i två delar.
 4. lakritssås

 5. Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull ca 5-10 min tills det börjar tjockna. Tillsätt smör, vaniljsocker och lakritspulver och rör om. Låt svalna.
 6. lakritsfyllning

 7. Vispa grädden. Blanda färskosten med lakritssåsen och vaniljkrämspulvret. Vänd ner den vispade grädden. Dela skummet i två delar och krossa kakorna i den ena delen.
 8. Bred ut kakfyllningen i ett 1 cm tjockt lager mellan bottnarna. Bred ut fyllningen utan kakor på toppen och runt kanterna. Jämna ut med hjälp av en spatel. Ställ tårtan i kylen en stund så att fyllningen stelnar.
 9. dekoration

 10. Kavla ut sockermassan till en tunn skiva på ett mjölat bord. Skär ut olika former och storlekar samt en Batman-logo. Trä en cocktailpinne genom logotypen och låt den torka över natten. Använd gul eller vit sockerpasta för att göra fönster till husen. Fäst med sockerlim eller en liten droppe vatten. Täck husen med plastfolie så att de inte torkar innan du dekorerar.
 11. Fäst husen runt tårtans kanter. Fäst Batman logotypen ovanpå tårtan och dekorera tårtans topp med en ring av nonpareller

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.