Fortsätt till innehållet
Britatårta med rabarber

Britatårta med rabarber

Rabarber är med sin fina syrliga smak passar bra till söta bakverk och den här varianten på Brita- eller Pinocchiotårta som den också kallas, är en riktig sommarhit. Bottnarna kan göras dagen och rabarberkompotten likaså, men lägg inte ihop dem förrän precis före servering.

Britatårta med rabarber

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 125 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 1 dl strösocker
  • äggulor
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l

Maräng

  • äggvitor
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 5 dl rabarber, tärnad
  • ¾ dl strösocker
  • kanelstång
  • 2 msk vatten
  • 2 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl

Instruktioner

  1. Vispa samman smöret och sockret i en bunke. Tillsätt äggulorna under vispning. Blanda i de torra ingredienserna, och blanda ner i smeten omväxlande med mjölken.
  2. Bred ut degen till en rektangel (25 x 30 cm) på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 180°C i ca 10 minuter.
  3. Vispa äggvitorna tills det bildas hårda toppar. Tillsätt socker lite i taget och vispa till en fast maräng som stannar i bunken, även när bunken vänds upp och ner. Bred ut blandningen med en sked på den förgräddade kakan. Grädda i 180 °C i 15 minuter, d.v.s tills ytan är fint gyllene brun. Låt svalna.
  4. Koka rabarber, socker, vatten och kanelstång i en kastrull tills rabarbern har mjuknat ca 10 minuter. Kyla ner.
  5. Vispa grädden fast.
  6. Halvera tårtbotten. Bred rabarberfyllningen på botten och lägg den vispade grädden ovanpå. Lägg på den andra bottenplattan. Dekorera med ätbara blommor.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.