Fortsätt till innehållet
Chokladkola med havssalt och mandel

Chokladkola med havssalt och mandel

Den här chokladkolan riktigt smälter i munnen, och blir en extra smaksensation tack vare mandeln och saltet. Det är en riktig utmaning att bara hålla sig till en bit!

Chokladkola med havssalt och mandel

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 2 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 100 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 3 msk kakao
  • 1 krm salt

Garnering

  • 1 näve sötmandel
  • 0 kg havssalt

Instruktioner

  1. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka kraftigt i ca 15–20 minuter tills smeten är tjocknat och nått 124°C. Har du ingen termometer kan du testa med ett klassiskt kulprov.
  3. Häll upp smeten på en plåt med oljat bakplåtspapper. Låt svalna 5 minuter i rumstemperatur innan du lägger på mandelspån och havssalt.
  4. Låt svalna och klipp eller skär du kolan i lagom stora bitar.
  5. Slå i smörpapper eller cellofan. Perfekt att ge bort som julgåva!
  6. Förvara i kylskåp.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.