Fortsätt till innehållet
Citron- och blåbärstårta

Citron- och blåbärstårta

En perfekt tårtbotten och balans i smakerna är viktiga för att lyckas med festtårtan. Den här tårtan får en fräsch syra från citron och passar även dem som inte gillar tårtor av det sötare slaget.

Citron- och blåbärstårta

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 200 g
    Valio Laktosfri smör, rumstempererat
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ägg, rumstempererade
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2½ dl
    Valio Laktosfri yoghurt naturell 4 %
    Prova vår extra krämiga naturella yoghurt utan laktos. Yoghurten är lika god till frukost eller…
    Valio Laktosfri yoghurt naturell 4% 1000 g
  • citron, saft och finrivet skal
  • 200 g blåbär, frysta
  • 1 msk potatismjöl
  • 30 g
    Valio Laktosfri smör och ströbröd
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g

Blåbärscurd

  • 200 g blåbär, frysta
  • 1 dl syltsocker
  • äggula
  • 50 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g

Färskostkräm


Instruktioner

  1. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen ett i taget.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat. Sikta ned i äggblandningen. Blanda växelvis ner yoghurt, citronsaft och citronskal. Blanda till en jämn smet.
  3. Blanda blåbär och potatismjöl vänd försiktigt ner i smeten.
  4. Klä tre kakformar (ca 18 cm Ø) eller två formar (ca 23 cm Ø) med bakplåtspapper. Smörj och bröa kanterna. Fördela smeten jämnt i formarna.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C ca 35-40 minuter tills kakan är genomgräddad
  6. Låt bottnarna svalna en stund innan du lossar dem från formarna och lägger dem på ett galler. Låt svalna helt.
  7. Tårtbottnarna kan förvaras övertäckta i kylen i flera dagar och i frysen i ca 3 veckor.

Blåbärscurd

  1. Koka blåbären i en kastrull. Mixa till en puré med en stavmixer.
  2. Vispa ned syltsocker och äggula och koka på svag värme i 5-8 minuter, tills blandningen tjocknar. Rör hela tiden. Ta bort från värmen och låt svalna något. Vispa i tärnat smör.
  3. Förvara övertäckt i kylen.

Färskostkräm

  1. Vispa smöret och hälften av florsockret.
  2. Tillsätt färskosten i omgångar, vispa inte för kraftigt. Tillsätt resten av sockret. Vispa på halv effekt tills krämen är fluffig och blank.

Fyllning och dekoration

  1. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Bred ut hälften av curden och 1/3 av färskostkrämen. Lägg en tårtbotten ovanpå och fyll på samma sätt.
  2. Lägg på den sista tårtbotten och bred på färskostkrämen på toppen samt tunt runt kanterna.
  3. Dekorera med t. ex. ätbara blommor och färska blåbär.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.