Förberedelsetid
Aktiv
2 h
Passiv
40 min
Totalt
2 h 40 min
Svårighetsgrad
-
Erfaren kock
- Ugn175°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder-
200 g
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 3 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 4 ägg, rumstempererade
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
-
2½ dl
Valio Laktosfri yoghurt naturell 4 %Prova vår extra krämiga naturella yoghurt utan laktos. Yoghurten är lika god till frukost eller…
- 3 citron, saft och finrivet skal
- 200 g blåbär, frysta
- 1 msk potatismjöl
-
30 g
Valio Laktosfri smör och ströbrödSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
Blåbärscurd
- 200 g blåbär, frysta
- 1 dl syltsocker
- 1 äggula
-
50 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
Färskostkräm
-
150 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 5 dl florsocker
-
200 g
Valio Laktosfri cream cheese naturellValio laktosfri cream cheese är en naturell och krämig färskost som är god som pålägg…
Dela recept
Instruktioner
- Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen ett i taget.
- Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat. Sikta ned i äggblandningen. Blanda växelvis ner yoghurt, citronsaft och citronskal. Blanda till en jämn smet.
- Blanda blåbär och potatismjöl vänd försiktigt ner i smeten.
- Klä tre kakformar (ca 18 cm Ø) eller två formar (ca 23 cm Ø) med bakplåtspapper. Smörj och bröa kanterna. Fördela smeten jämnt i formarna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C ca 35-40 minuter tills kakan är genomgräddad
- Låt bottnarna svalna en stund innan du lossar dem från formarna och lägger dem på ett galler. Låt svalna helt.
- Tårtbottnarna kan förvaras övertäckta i kylen i flera dagar och i frysen i ca 3 veckor.
Blåbärscurd
- Koka blåbären i en kastrull. Mixa till en puré med en stavmixer.
- Vispa ned syltsocker och äggula och koka på svag värme i 5-8 minuter, tills blandningen tjocknar. Rör hela tiden. Ta bort från värmen och låt svalna något. Vispa i tärnat smör.
- Förvara övertäckt i kylen.
Färskostkräm
- Vispa smöret och hälften av florsockret.
- Tillsätt färskosten i omgångar, vispa inte för kraftigt. Tillsätt resten av sockret. Vispa på halv effekt tills krämen är fluffig och blank.
Fyllning och dekoration
- Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Bred ut hälften av curden och 1/3 av färskostkrämen. Lägg en tårtbotten ovanpå och fyll på samma sätt.
- Lägg på den sista tårtbotten och bred på färskostkrämen på toppen samt tunt runt kanterna.
- Dekorera med t. ex. ätbara blommor och färska blåbär.
Till recepten
Dela recept