Drottningbakelse

Drottningbakelse

Drottningbakelse

Små bakelser med hallon och blåbär. Citronbottnar i lager mellan fluffig hallonmousse och förskostmousse. Inuti döljer sig en god blåbärssylt. Dekorera som du vill med färska bär.

6 Portioner
6 h
00 ratings

Ingredienser6 Portioner

Tårtbotten

50 g
1 dl
3 st
ägg
2 ½ dl
strösocker
3 ½ dl
vetemjöl
2 tsk
bakpulver
1 tsk
vaniljsocker
1 st
citron, rivet skal
1 krm
salt

Hallonmousse

2 st
gelatinblad
2 dl
¾ dl
hallonpuré
¾ dl
strösocker
2 tsk
lime, pressad
1 nypa
salt

Färskostmousse

100 g
1 ½ dl
½ dl
florsocker

Montering

blåbärssylt
färska blåbär och hallon
myntablad
kardemumma, stött

Gör så här

  1. Tårtbotten

  2. Värm ugnen till 175 grader. Klä en plåt ca 20x30 med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
  4. Vispa ägg och strösocker ljust och luftigt.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, rivet citronskal och salt. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott. Växla och häll sakta ner smörmjölksblandningen. Häll smeten i plåten. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt kakan svalna helt.
  6. Hallonmousse

  7. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  8. Värm 1 dl grädde, hallonpuré och socker i en kastrull till ca 60-70 °C. Tillsätt pressad lime och gelatinbladen och rör runt tills bladen smält. Blanda sedan i 1 dl grädde och ställ smeten i kylen minst 4 timmar eller över natten. Vispa upp hallonmoussen till en slät och fluffig konsistens vid montering av bakelserna.
  9. Färskostmousse

  10. Blanda färskost, grädde och florsocker i en bunke och vispa till en fluffig konsistens vid montering av bakelserna.
  11. Montering

  12. Stansa ut 12 rundlar ca 6-7 cm i diameter ur kakbottnen. Spritsa hallonmoussen med en stor runt tyll på 6 av bottnarna och lägg en klick blåbärssylt i mitten. Lägg på nästa botten. Spritsa på färskostmoussen, lägg en klick blåbärssylt i mitten och toppa med färska blåbär, hallon, mynta och kardemumma.
  13. tips

  14. Hallonpuré gör du genom att mixa hallon och sila genom en sil till en puré.

Hela Sverige bakar

Valio är stolt sponsor av TV-succén Hela Sverige bakar 2023. I år är vi glada att man i programmet valt att använda Valios laktosfria produkter i bakverken. Vi har samlat recept inspirerade av säsongens utmaningar - tårtor, bakelser, pajer och mycket annat gott. Klassiska såväl som nyskapande. Stort lycka till med dina bakverk!

Till Hela Sverige bakar

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.