Ingredienser

10 portioner

  • 75 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 6 st äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 300 g Valio Eila® laktosfri kvarg hallon & blåbär
  • 4 1⁄2 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk blåbärspulver
  • 100 g mörk choklad
  •     Frystorkade hallonbitar till dekoration
  •     Bladguld till dekoration
  • 400 g mjölkchoklad
  • 6 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 400 g rumsvarmt Valio Eila® laktosfritt smör
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  •     hallon (topping)
  •     blåbär (topping)
  •     Mini-marshmallows (topping)
  •     frystorkade hallonbitar (topping)
  •     Tårtljus (topping)

Födelsedagstårta med hallon och blåbär

Beskrivning

Födelsedagsfirande och födelsedagstårta är en självklar kombination! Så bjud på en riktigt kvargmumsig tårta med hallon, blåbär och chokladbräck. För att ett födelsedagsbarn förtjänar det allra bästa. Grattis på födelsedagen önskar vi!

Ingredienser

10 portioner

  • 75 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 6 st äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 300 g Valio Eila® laktosfri kvarg hallon & blåbär
  • 4 1⁄2 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk blåbärspulver
  • 100 g mörk choklad
  •     Frystorkade hallonbitar till dekoration
  •     Bladguld till dekoration
  • 400 g mjölkchoklad
  • 6 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 400 g rumsvarmt Valio Eila® laktosfritt smör
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g Valio Eila® laktosfritt smör
  •     hallon (topping)
  •     blåbär (topping)
  •     Mini-marshmallows (topping)
  •     frystorkade hallonbitar (topping)
  •     Tårtljus (topping)

Gör så här:

Hallon & blåbärsbottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Vispa ihop det smälta smöret med äggvitor, strösocker och vaniljsocker poröst. Vispa ner kvargen.
  3. I en separat skål – rör ihop vetemjöl, bakpulver och blåbärspulver. Vispa snabbt ner mjölblandningen i smeten.
  4. Bröa fyra formar som är cirka 15 cm i diameter eller baka i omgångar i en form. Grädda i cirka 25 minuter. Testa med sticka – stickan ska vara torr. Låt svalna. Skiva av toppen av tårtbottnarna så att de är platta och inte välvda.

Chokladbräck

  1. Smält chokladen och bred ut på ett bakplåtspapper. Strö över frystorkade hallon och lägg på lite bladguld. Låt stelna. Bryt bräcken i önskad storlek.

Chokladmarängsmörkräm

  1. Smält chokladen. Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant tills sockret har smält. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig – fortsätt bara att vispa tills den blir slät (detta kan ta upp till 15 minuter). Tillsätt den smälta chokladen som nu har svalnat och fortsätt att vispa.
  2. Lägg en tårtbotten på ett fat och bred på ett jämt lager smörkräm. Upprepa tre gånger. Bred till sist smörkräm runt om tårtan. Använd spatel och se till att kanterna är jämna och fina. Ställ in i kyl.
  3. Chokladglasyr
    Hacka chokladen fint. Smält chokladen tillsammans med smöret. Låt svalna något. Häll över tårtan så att det rinner ner fint på sidorna.
  4. Topping
    Toppa tårtan med chokladbräck som sticks ner, ljus, hallon, blåbär, mini-marshmallows och frystorkade hallonbitar.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Födelsedagstårta med hallon och blåbär


Populära avdelningar