Krokan

Krokan

Krokan

Krokanen är något du bakar när du vill slå på stort som tex på ett julbord eller ett bröllop. Krokanen kräver sitt arbete och helst skall degen vila när du format den, gärna ett dygn. Krokanen kan ätas som tilltugg till exempelvis en fördrink där gästerna bryter en egen bit, eller till dessert eller glass.

14 Portioner
7 h
00 ratings

Ingredienser14 Portioner

600 g
mandelmassa
45 g
äggvita

kristyr

2 dl
florsocker
15 g
äggvita

Mördegsbotten

75 g
½ dl
strösocker
1 ¾ dl
vetemjöl
½ tsk
bakpulver
1 krm
salt

till montering

2 dl
strösocker

Gör så här

 1. krokan

 2. Riv mandelmassan i en bunke och blanda med äggvita. Känn dig fram när du tillsätter äggvita, degen får inte bli för kletig, då blir den svår att hantera. Rita upp de former du vill ha till din krokan. Lättast är att rita upp formerna du vill ha på ett papper som du sen kan kalkera flera gånger på samma bakplåtspapper för att få lika stora figurer att bygga med.
 3. Rulla ut längder av mandelmassan som du sen formar efter skissen på pappret. Är det kletigt att rulla ut marsipanen kan du mjöla arbetsbordet lite. Låt sen krokandelarna torka i rumstemperatur i minst 5 timmar men gärna över natten.
 4. Värm ugnen till 175 grader och grädda plåtarna ca 12-15 minuter, de skall ha fått en lätt gyllene färg.
 5. kristyr

 6. Vispa ihop äggvita och florsocker med en elvisp till en konsistens som går att pikera med. Testa att pikera lite på sidan om innan du testar på själva krokanen. Pikera på ena sidan av figurerna och låt kristyren torka ordentligt innan du vänder på dem och pikerar på andra sidan.
 7. Mördegsbotten

 8. Mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare till en fast deg.
 9. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta på ett bakplåtspapper och stansa ut en rundel ca 18 cm bred eller hur stor du vill ha den. Ta bort överflödig deg. Dra över bakplåtspappret med degen på en plåt och grädda i ca 20 minuter, plattan skall bli gyllenbrun. Låt svalna innan du flyttar kakan.
 10. Montering

 11. Smält socker på medel till hög temperatur i en stekpanna. När sockret smält och är gyllenbrunt sänker du värmen till låg temperatur. Doppa delarna i det smälta sockret och fäst i varandra. Håll kvar varje del någon minut så sockret hinner stelna innan du släpper. Här kan det vara lättast att vara två som hjälps åt. Låt krokanen torka helt och dekorera sen som du vill.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.