Förberedelsetid
Aktiv
1 h 40 min
Passiv
24 h
Totalt
25 h 40 min
Svårighetsgrad
-
Erfaren kock
- Ugn175°C
Recension
5
stjärnor av fem
2 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder- 600 g mandelmassa
- 45 g äggvita
kristyr
- 2 dl florsocker
- 15 g äggvita
Mördegsbotten
-
75 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- ½ dl strösocker
- 1¾ dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 1 krm salt
Till montering
- 2 dl strösocker
Dela recept
Instruktioner
Krokan
- Rita upp formerna du vill ha på ett bakplåtspapper. Kalkera sen på ett annat bakplåtspapper så att du får flera former att använda.
- Riv mandelmassan grovt i en bunke och blanda med äggvita.
- Rulla ut längder av mandelmassesmeten. Är smeten för kletig och svår att rulla kan du mjöla arbetsbordet lite. Forma bitar efter skissen på pappret. Låt torka i rumstemperatur i minst 5 timmar men gärna över natten.
- Värm ugnen till 175°C och grädda i ca 12-15 minuter till en lätt gyllene färg.
- Spritsa kristyr på botten om du vill och dekorera med strössel.
Kristyr
- Vispa äggvita och florsocker med en elvisp till en fast konsistens .
- Sprita på ena sidan av figuren. Låt kristyren torka ordentligt innan du vänder och spritsar på andra sidan.
Mördegsbotten
- Värm ugnen till 175°C
- Mixa alla ingredienserna i en matberedare till en fast deg.
- Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta på ett bakplåtspapper. Stansa ut en rundel ca 18 cm bred eller hur stor du vill ha den. Ta bort överflödig deg. Grädda i ca 20 minuter, plattan skall bli gyllenbrun. Låt svalna.
Montering
- Smält socker på medelhög temperatur i en stekpanna. När sockret smält och är gyllenbrunt sänker du värmen till låg temperatur.
- Doppa delarna i det smälta sockret. Fäst dem i varandra och håll kvar någon minut så sockret hinner stelna innan du släpper. Här kan det vara bra om man är två som hjälps åt. Låt krokanen torka helt.
Till recepten
Dela recept