Lakritsrulltårta

Lakritsrulltårta

Lakritsrulltårta

Denna rulltårta har ett spektakulärt svart utseende dekorerad med lakritssnören. Fyllningen har smaker av citron och lakrits som på ett ljuvligt sätt gifter sig med varandra.

14 Portioner
6 h
00 ratings

Ingredienser14 Portioner

3 dl
Valio Laktosfri vispgrädde
180 g
Lakritskarameller

Botten

4 st
Ägg
1 ½ dl
Socker
1 tsk
Rivet citronskal
1 dl
Vetemjöl
½ dl
Potatismjöl
1 tsk
Bakpulver

Fyllning

1 dl
Lemoncurd
1 dl
Valio Laktosfri vispgrädde
2 paket
250 g
Svart marsipan

Dekoration

Lakritssnören

Gör så här

  1. Förbered lakritsgräddblandningen dagen innan servering eller ca 6 timmar innan. Värm grädde och karameller under omrörning i ca 15 minuter, eller tills godisarna har smält. Häll upp i en skål och för över till kylen (i minst 5 timmar).
  2. Botten

  3. Vispa rumsvarma ägg och socker till ett fluffigt skum. Tillsätt rivet citronskal.
  4. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ner i ägg- och sockerblandningen och blanda försiktigt. Häll upp och fördela smeten jämnt på bakplåtspapper i en ugnsform (30x40cm).
  5. Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den är genomgräddad.
  6. Fyllning och frosting

  7. Bred ut lemoncurd på tårtbotten.
  8. Marsipan: Om du serverar den inlindade rulltårtan dagen efter, täck endast ytan med marsipan (ca 1/2 paket). Om du serverar samma dag kan du förbereda frostingen enligt nedan så att den svarta spiralen syns inuti tårtan som på bilden.
  9. Strö socker på en plåt. Kavla ut marsipanmassan så att den blir i samma storlek som tårtbotten. Se till att den inte fastnar och tillsätt mer strösocker vid behov.
  10. Lägg marsipanarket på tårtbotten smord med lemoncurd. Använd till exempel en kavel.
  11. Lägg bakplåtspapper och ytterligare en bakplåt/stor skärbräda ovanpå marsipanen. Med en snabb vändningsrörelse, vänd tårtbotten till andra sidan så att marsipanytan blir kvar på botten.
  12. Blanda lakritsgrädden med kvargen och vispa tills det blir hårt.
  13. Bred ut fyllningen på tårtbotten. Lämna ett par centimeter av den andra breda sidan utan fyllning. Rulla ihop tårtbotten till en rulle med bakplåtspapper så att den ofyllda delen rullas sist och blir kvar som en skarv under.
  14. Lägg den inslagna rulltårtan ovanpå lakritssnören och knyt ihop till rosetter.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.