Operabakelse

Operabakelse

Operabakelse

Det här är en bakelse för dig som älskar kaffe! Härliga bottnar av nötmaräng penslas med kaffesyrup och dessutom hittar man en len kaffesmörkräm och chokladtryffel mellan lagren. De prydliga lagren gör detta till ett riktig tjusigt bakverk!

10 Portioner
4 h
11 rating

Ingredienser10 Portioner

5 st
äggvitor
2 dl
strösocker
150 g
hasselnötsmjöl
¾ dl
vetemjöl

tryffel

140 g
mörk choklad 55 %
1 dl
Valio Laktosfri vispgrädde
15 g
honung
25 g
1 nypa
salt

kaffesyrup

1 dl
starkt kaffe
¾ dl
strösocker

kaffesmörkräm

200 g
4 dl
florsocker
1 msk
vatten (ljummet)
1 msk
pulverkaffe

Gör så här

 1. botten

 2. Värm ugnen till 220 grader. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
 3. Vispa upp äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke. Vispa i strösocker, lite i taget och vispa tills det är en fast maräng. Vänd försiktigt ner hasselnötsmjöl och vetemjöl med en slickepott.
 4. Bred ut smeten i plåten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna innan du drar loss bakplåtspappret.
 5. Chokladtryffel

 6. Hacka chokladen och koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och låt stå i ca 1 minut innan du börjar röra om till en slät blandning. Rör ner smör och salt. Plasta direkt mot ytan och låt tryffeln stabilisera sig ett par timmar i rumstemperatur till en bredbar konsistens.
 7. Kaffesyrup

 8. Koka upp kaffet och blanda ner sockret. Rör runt tills sockret löst sig. Ställ åt sidan för att svalna.
 9. Kaffesmörkräm

 10. Vispa smöret ljust och luftigt med en ballongvisp i en assistent. Tillsätt florsocker och vispa in. Blanda ut pulverkaffet i ljummet vatten och tillsätt sakta ner i smörblandningen under vispning. Tillsätt ca 1 tsk i taget och vispa in innan du tillsätter mer kaffe.
 11. montering

 12. Skär bottnarna i tre lika stora bitar, dela på bredden.
 13. Pensla den första bottnen med kaffesyrup och bred på ett lager av tryffeln.
 14. Lägg på nästa botten och pensla med kaffesyrup och bred på ett lager smörkräm. Lägg på sista bottnen och pensla med kaffesyrup. Bred på ett lager till med tryffel och försök att få den så slät som möjligt. Ställ bakelsen i kylen några timmar.
 15. Skär i rektangulära bitar och se till att alla sidor är snyggt skurna. Dekorera eventuellt med kaffebönor och ätbara guldstenar av choklad.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.