Fortsätt till innehållet

Pinocchiotårta

Pinocchiotårta, eller Britatårta som den också kallas, är en god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar. Passar perfekt för sommarens alla firanden, så väl till midsommar som till födelsedagar eller till fikat i bersån.

Pinocchiotårta

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Maräng

 • äggvitor
 • 1½  strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 dl mandelspån

Fyllning

 • 400 g jordgubbar
 • 2 dl
  Valio Laktosfri vispgrädde
  Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
  Valio Laktosfri vispgrädde 35% 5 dl
 • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 180°C.
 2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget under vispning. Blanda de torra ingredienserna och rör ner omväxlande med mjölken.
 3. Bred ut smeten som en rektangel (25 x 30 cm) på en bakplåtspappersklädd plåt. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 4. Gör under tiden marängen. Vispa äggvitorna till hårda toppar med en elvisp. Tillsätt sockret lite i taget tills äggvitan är fast, blank och stannar i bunke även när den vänds upp och ner.
 5. Ta ut kakan ur ugnen och bred på marängen. Strö över mandelspånet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills ytan är gyllenbrun. Låt svalna.
 6. Hacka jordgubbarna. Vispa grädden med vaniljsockret.
 7. Skär botten i två lika stora delar. Lägg ena delan av tårtan på ett serveringsfat. Bred på grädden, lägg på jordgubbarna och lätt på ovandelen.
 8. Garnera gärna med lite ätbara blommor och färsk mynta eller citronmeliss.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.