Fortsätt till innehållet
Vit choklad- och lingontårta

Vit choklad- och lingontårta

En spännande kaka med rågmjöl i stället för vetemjöl passar bra ihop med lingon och färskost. Tårtan är riktigt saftig och god med sin fyllning av vit choklad och lingon. Garnera gärna kakan med lite lingonblad om du har.

Vit choklad- och lingontårta

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

tårtbotten

  • ägg
  • 2¼ dl strösocker
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 15 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • ½ msk ströbröd

fyllning

  • gelatinblad
  • 200 g
    Valio Laktosfri cream cheese naturell
    Valio laktosfri cream cheese är en naturell och krämig färskost som är god som pålägg…
    Valio Laktosfri cream cheese naturell 25% 200 g
  • 200 g vit choklad, hackad
  • 3 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 2 msk strösocker
  • 3 cl lingonsylt
  • 300 g lingon, färska eller frysta

Montering och dekoration

  • 1½ dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • 4 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk lingonpulver, torkat
  • 0 kg lingon eller lingonris

Instruktioner

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ned i äggblandningen och rör försiktigt om.
  3. Häll smeten i en smörad och bröad form (ca 23-24 cm Ø).
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter. Kontrollera att kakan är klar med hjälp av en sticka.
  5. Låt kakan svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper. När kakan svalnat helt, skär den i tre delar.

Fyllning

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Värm färskosten och chokladen i en kastrull under konstant omrörning. Lyft kastrullen från spisen så snart chokladen smält. Koka ej.
  3. Koka upp 1 msk vatten. Krama ur och smält gelatinet i det varma vattnet. Häll i chokladblandningen och låt svalna till rumstemperatur. Vill du snabba på nedkylningsprocessen kan du lägga kastrullen i ett vattenbad med kallt vatten.
  4. Vispa grädde och socker fast. Vänd ner i den svalnade chokladblandningen.
  5. Blanda samman sylt och lingon.

Montering och dekoration

  1. Fukta den nedersta tårtbotten med en tredjedel av mjölken. Bred ut hälften av lingonblandningen och chokladblandningen.
  2. Lägg på nästa botten, upprepa processen med fuktning och fyllning. Lägg på den översta botten, fukta. Tryck till så att fyllningen jämnas ut. Använd vid behov en spatel för att jämna ut kanterna.
  3. Täck kakan med plastfolie och ställ i kylen i minst 4 timmar.
  4. Bred vispad grädde på tårtan och dekorera med lingon, lingonpulver och lingonris.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.