Fortsätt till innehållet

Zeinas baklava

Här är recept på en krämig, frasig och fantastiskt god baklava signerad Zeina, laktosfri så klart. Om du även vill att bakverket ska vara nötfritt funkar det utmärkt att skippa pistagenötterna. För en riktig autentisk smak, smaksätt gärna baklavan med apelsinbloms- eller rosenvatten.

Zeinas baklava

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 75 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 28  filodeg, ark

Sirap

  • 3 dl strösocker
  • 1½ dl vatten
  • 1 tsk citronsaft från en färsk citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0 kg apelsinbloms- eller rosenvatten

Fyllning

  • 3 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 3 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • 5 msk majsstärkelse
  • 5 msk mannagryn
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vaniljsocker

Till servering

  • 1 dl pistagenötter, finhackade
  • 3 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl

Instruktioner

Sirap

  1. Börja med sirapen så att den hinner svalna.
  2. Lägg alla ingredienser utom vattnet i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småputtra i 3-5 minuter.
  3. Stäng av värmen och tillsätt eventuellt apelsinblomsvatten eller rosenvatten. Låt svalna och täck med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan.
  4. Låt kallna helt i rumstemperatur.

Baklava

  1. Vispa samman grädde, mjölk, majsstärkelse, manngryn, socker och vaniljsocker till fyllningen i en kastrull. Koka upp under omrörning, se till så att inte fyllningen brännas vid i botten. Sänk värmen och fortsätt röra tills krämen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna helt.
  2. Värm ugnen till 175°C.
  3. Smält smöret.
  4. Pensla en mellanstor ugnsform (ca 20×30 cm) med smör. Skär filodegen i rätt storlek så den passar i formen. Lägg i ett ark filodeg och pensla med smör. Lägg ett till över och pensla med smör. Upprepa tills du har gjort 14 ark filodeg ovanpå varandra. Bred fyllningen jämnt över filodegen. Täck med ytterligare 14 ark filodeg, varje ark penslat med smör som tidigare.
  5. Pensla sista arket med smör och baka i mitten ugnen i ca 40-45 minuter, tills baklavan är gyllene.
  6. Ta ut från ugnen, ringla över den kalla sirapen. Ta inte all sirap om du vill ha en mindre söt baklava, resten kan serveras separat.
  7. Servera baklavan ljummen eller låt den stå några timmar innan servering. Servera med lättvispad grädde och pistagenötter.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.