Zeinas baklava

Zeinas baklava

Zeinas baklava

Här är recept på en krämig, frasig och fantastiskt god baklava signerad Zeina. Zeina lagar sin baklava med Valios laktosfria produkter. Om du även vill att baklavan är nötfri funkar det strålande att skippa pistagen vid servering.

16 Portioner
2 h
00 ratings

Ingredienser16 Portioner

28 st
Filodeg, ark
75 g

Sirap

3 dl
Socker
1 ½ dl
Vatten
1 tsk
Citronsaft från en färsk citron
1 tsk
Vaniljsocker

Fyllning

3 dl
3 dl
5 msk
Majsstärkelse
5 msk
Mannagryn
2 msk
Socker
2 msk
Vaniljsocker

Till servering

1 dl
Pistagenötter, finhackade
3 dl

Gör så här

 1. Sirap

 2. Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småputtra långsamt i 3-5 min.
 3. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsinblomsvatten eller rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
 4. Fyllning

 5. Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, rör om ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar, ca 5 min. Stäng av värmen och låt kallna helt.
 6. Värm ugnen till 175°. och smält smöret.
 7. Pensla en mellanstor ugnsform, ca 20×30 cm med smör. Skär filodegen i rätta storlek så den passar i formen. Lägg ett ark filodeg och pensla med smör. Lägg ett till över och pensla med smör. Gör så tills du har 14 ark filodeg på varandra och pensla varje ark med smör.
 8. Bred sedan fyllningen jämnt över filodegen. Täck med ytterligare 14 ark filodeg, och pensla varje ark med smör.
 9. Skär ut ett fint mönster på baklavan. Pensla ovansidan med lite mer smör och baka sedan mitt i ugnen i ca 40-45 min, tills baklavan blir gyllene.
 10. Ta ut från ugnen, ringla den kalla sirapen över. Du behöver inte ringla all sirap över om du vill ha baklavan mindre söt i smaken. Du kan servera resten av sirapen bredvid baklavan.
 11. Du kan servera baklavan varm eller låta den stå några timmar innan servering.
 12. Servera din baklava med lättvispad grädde och pistagenötter.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.