Fortsätt till innehållet
Zeinas saftiga saffransmunkar

Zeinas saftiga saffransmunkar

Saftiga och fluffiga saffransmunkar toppade med både sylt och grädde signerat Zeina. Ljuvliga att njuta av till fikat.

Zeinas saftiga saffransmunkar

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Munkar

  • 4 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • 25 g jäst, färsk
  • 0 kg citron eller apelsin, finrivet skal av
  • äggula
  • ½ g saffran
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 75 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 200 g
  • 9 dl vetemjöl

Fritering

  • 0 kg neutral olja, t ex tapsolja

Garnering


Instruktioner

  1. Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt citrusskal, äggulor, saffran, salt, socker, smör och blanda runt.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig. Knåda gärna degen med en bakmaskin i ca 10 minuter. Degen ska vara lite kladdig.
  3. Mjöla degen och täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  4. Mjöla bakbordet och häll ut degen. Kavla ut degen till en stor rund platta som är ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med ett glas. Täck rundlarna med en bakduk och låt vila i 30 minuter.
  5. Hetta upp olja till 180°. Fritera munkarna ca 2-3 min på varje sida. De ska få en fin gyllene färg. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får degen snabbt färg utanpå och förblir rå i mitten.
  6. Låt munkarna rinna av på papper och kallna. Lägg på sylt och toppa med grädde.
  7. Pudra florsocker över saffransmunkarna och servera!

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.