Ingredienser

16 portioner

  • 50 g rumsvarmt Valio Eila® laktosfritt smör 500 g
  • 2 dl Valio Eila® laktosfri mellanmjölkdryck 1,5%
  • 25 g färsk jäst
  • 1⁄2 dl socker (+extra att rulla i)
  • 1 krm salt
  • 1⁄2 tsk malen kardemumma
  • 5 1⁄2 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1 l neutral olja (till fritering)
  • 4 dl vaniljkräm

Beskrivning

Hemgjorda munkar fyllda med len vaniljkräm - mums! Kavla upp ärmarna och gör världens godaste vaniljmunkar i ditt eget kök - här helt laktosfritt. Och du, att fritera är mycket enklare än du tror. 

Gör så här:

  1. Ta fram smöret så det hinner bli rumsvarmt. 
  2. Värm mjölken fingervarm och smula ner jästen. 
  3. Tillsätt socker, salt och kardemumma - och rör om tills jästen har löst sig helt. 
  4. Rör ner hälften av mjölet och tillsätt sedan ägget. Rör ner resten av mjölet, och till sist det rumsvarma smöret. 
  5. Arbeta degen smidig, 5 minuter i maskin eller knåda för hand i ca 10 minuter. 
  6. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter under duk till dubbel storlek. 
  7. Stjälp ut degen på mjölat bakbord, dela den i 16 delar (för 16 st) och rulla till bollar. Platta till bollarna lite lätt. Lägg på en mjölad plåt och låt jäsa ytterligare 30 min. 
  8. Hetta upp oljan till 165°C. Ha ett lock nära till hands om du ska fritera på spisen. 
  9. Fritera bollarna i omgångar, någon minut på varje sida så de blir gyllenbruna. Låt dem rinna av lite på hushållspapper, och rulla dem sedan i socker. 
  10. Fyll en sprits med vaniljkräm. Stick in spritsen i sidan på munken och fyll med vaniljkräm. 

Populära avdelningar