Fortsätt till innehållet

Tema

Tårtor

Den perfekta tårtan skapas av en saftig tårtbotten, läckra fyllningar och underbara dekorationer. Kolla in våra tårtrecept och tips för att lyckas!


Tip icon

Hur mycket tårta behövs för gästerna?

Två saker påverkar tårtans lämplighet: storleken på kakan och vad som serveras i övrigt. Man brukar säga att av en tårta gjord av en sockerkaksbotten beräknas så att ett ägg räcker till tre ätare. Det vill säga att till exempel 12 personer äter en tårta gjort på en botten av fyra ägg.

Storleken på tårtan du behöver påverkas också av vad mer som erbjuds. Om det erbjuds övriga bakverk och kakor tillsammans med tårtan så krävs det inte lika mycket tårta per person.

Kan man frysa en tårtbotten?

Alla tårtbottnar kan förberedas i förväg och frysas, men de är som bäst när de är färska. Om du fryser in tårtbotten, linda in de skurna tårtbottnarna i folie och aluminiumfolie. Även en marängbotten kan frysas och håller då i ca 3 månader i frysen.


Smörgåstårtor

Ibland är man inte alltid sugen på något sött, eller vill bjuda på något mer matigt och då passar ju en smarrig smörgåstårta perfekt. Smörgåstårtan är en svensk klassiker när det kommer till fest, där fyllningen kan varieras i oändlighet utifrån smak och tycke! Det finns klassiska fyllningar som räkor, skinka, tonfisk och lax men det går även att göra med vegetariska alternativ.