Födelsedagstårta med hallon och blåbär

Födelsedagstårta med hallon och blåbär

Födelsedagstårta med hallon och blåbär

Födelsedagstårta med hallon och blåbär

Födelsedagsfirande och födelsedagstårta är en självklar kombination! Så bjud på en riktigt mumsig tårta med hallon-och blåbärskvarg och chokladbräck. För att ett födelsedagsbarn förtjänar det allra bästa. Grattis på födelsedagen önskar vi!

10 Portioner
2 h
11 rating

Ingredienser10 Portioner

Hallon-och blåbärsbottnar

75 g
6 st
Äggvitor
4 dl
Strösocker
2 tsk
Vaniljsocker
300 g
4 ½ dl
Vetemjöl
3 tsk
Bakpulver
2 msk
Blåbärspulver

Chokladbräck

100 g
Mörk choklad
Frystorkade hallonbitar till dekoration
Bladguld till dekoration

Chokladmarängsmörkräm

400 g
Mjölkchoklad
6 st
Äggvitor
3 dl
Strösocker
400 g

Chokladglasyr

150 g
Mörk choklad
25 g
1 dl

Topping

2 dl
Hallon till topping
1 dl
Blåbär till topping
1 ½ dl
Minimarshmallows till topping
Frystorkade hallonbitar

Gör så här

  1. Hallon-och blåbärsbottnar

  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält smöret. Vispa ihop det smälta smöret med äggvitor, strösocker och vaniljsocker poröst. Vispa ner kvargen.
  4. I en separat skål – rör ihop vetemjöl, bakpulver och blåbärspulver. Vispa snabbt ner mjölblandningen i smeten.
  5. Bröa fyra formar som är cirka 15 cm i diameter eller baka i omgångar i en form. Grädda i cirka 25 minuter. Testa med sticka – stickan ska vara torr. Låt svalna.
  6. Skiva av toppen av tårtbottnarna så att de är platta och inte välvda.
  7. Chokladbräck

  8. Smält chokladen och bred ut på ett bakplåtspapper.
  9. Strö över frystorkade hallon och lägg på lite bladguld. Låt stelna.
  10. Bryt bräcken i önskad storlek.
  11. Chokladmarängsmörkräm

  12. Ställ fram smöret så att det hinner bli rumstempererat.
  13. Smält chokladen.
  14. Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant tills sockret har smält. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng.
  15. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig – fortsätt bara att vispa tills den blir slät (detta kan ta upp till 15 minuter).
  16. Tillsätt den smälta chokladen som nu har svalnat och fortsätt att vispa.
  17. Lägg en tårtbotten på ett fat och bred på ett jämt lager smörkräm. Upprepa tre gånger. Bred till sist smörkräm runt om tårtan. Använd spatel och se till att kanterna är jämna och fina. Ställ in i kyl.
  18. Chokladglasyr

  19. Hacka chokladen fint.
  20. Koka upp grädden till glasyren.
  21. Smält chokladen och smöret i vispgrädden. Låt svalna något. Häll över tårtan så att glasyren rinner ner fint på sidorna.
  22. Topping

  23. Toppa tårtan med chokladbräck som sticks ner, ljus, hallon, blåbär, mini-marshmallows och frystorkade hallonbitar.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.