Koka kräftor

Koka kräftor

Koka kräftor

Under sensommaren och början av hösten vankas kräftskivor, då kräftor traditionellt avnjuts med matiga tillbehör och snaps. Såhär går du till väga för att koka kräftorna så att de får en god smak.

4 Portioner
1 h
00 ratings

Ingredienser4 Portioner

40 st
Levande kräftor (ca 8 - 15 kräftor per person)
5 l
Vatten
1 ½ dl
Grovt havssalt
4 st
Sockerbitar
Krondill

Gör så här

  1. Koka kräftor

  2. Kontrollera att kräftorna lever. Tvätta dem före tillagning. Det räcker vanligtvis att skölja i kallt vatten, men du kan använda en borste för att hjälpa till med mycket leriga kräftor. Använd en tillräckligt stor gryta för tillagningen, eftersom kräftorna måste vara helt täckta av vatten.
  3. Koka upp vatten med tillsatt salt och socker. Lyft snabbt ner de levande kräftorna en efter en i det kokande vattnet. Lägg i de största kräftorna först eftersom de kräver längre koktid. Tillsätt inte för många kräftor i grytan, eftersom vattnet måste koka hela tiden. Det är bättre att tillaga kräftor i flera omgångar.
  4. Lägg rikligt med dill ovanpå kräftorna. Beräkna tillagningstiden från det ögonblick vattnet kokar igen. Kräftorna ska kokas ca 8-10 minuter. Du kan trycka på krabborna under tillagningen för att hålla dem täckta med kokande vatten. Ryggskölden på en mogen kräfta reser sig över svansen.
  5. Ta av grytan från spisen och kyl kräftorna så snabbt som möjligt. Ta bort dillen som används i matlagningen och tillsätt färsk dill istället. Det går bra att tillaga kräftor på morgonen, så att de kan svalna och smaken kan balanseras ordentligt när du äter på kvällen. Förvara kräftorna kallt tills de ska serveras.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.