Tårtor

Den perfekta tårtan skapas av en saftig tårtbotten, läckra fyllningar och underbara dekorationer. Kolla in våra tårtrecept och tips för att lyckas!

Jordgubbstårta, chokladtårta och prinsesstårta är klassiska tårtor som kommer att charma festgästerna år efter år. Även om en klassiker alltid går hem kan det också vara kul att variera sig ibland. Här har vi samlat en avdelning med en mängd smarriga tårtrecept, såväl mer traditionella tårtor som nya spännande tillskott, så att du kan bjuda in till ett härligt tårtkalas.

Jordgubbstårtor

Chokladtårtor

Tårtor för högtider och årstider

Veganska tårtor

Marängtårtor

Tårtbottnar

Vad ska man tänka på när det kommer till tårtbotten?

En bra bas är grunden för en lyckad tårta. De vanligaste bottnarna är sockerkaksbotten eller marängbotten. Sockerkaksbotten är den populäraste av tårtbottnarna. Den traditionella sockerkaksbotten är perfekt som bas till sommarens första jordgubbstårta och andra gräddtårtor till exempel.

En enkel tumregel för att göra detta är att visuellt mäta samma mängd ägg, socker och vete- eller potatismjöl i tre glas. De flesta instruktioner använder fyra ägg, vilket gör tårtan tillräckligt stor för ca 10 till 15 personer. Sockerkakans botten kan enkelt modifieras till chokladsmak genom att ersätta en del av mjölet med kakaopulver.

Om du vill ha en glutenfri tårta så görs en glutenfri tårtbottnen enklast av potatismjöl som ofta redan finns hemma. Den glutenfria tårtbotten är fluffigare och luftigare än vanligt och behöver inte fuktas lika mycket som en tårtbotten gjord på vetemjöl.

Tips: Du kan byta basdegen genom att byta ut lite av mjölet från tårtbotten till kakao, nötter eller mandelpulver. Du kan också krydda degen efter eget tycke, såsom kardemumma, vaniljsocker eller ingefära.

Hur mycket tårta behövs för gästerna?

Två saker påverkar tårtans lämplighet: storleken på kakan och vad som serveras i övrigt. Man brukar säga att av en tårta gjord av en sockerkaksbotten beräknas så att ett ägg räcker till tre ätare. Det vill säga att till exempel 12 personer äter en tårta gjort på en botten av fyra ägg.

Storleken på tårtan du behöver påverkas också av vad mer som erbjuds. Om det erbjuds övriga bakverk och kakor tillsammans med tårtan så krävs det inte lika mycket tårta per person.

Kan man frysa en tårtbotten?

Alla tårtbottnar kan förberedas i förväg och frysas, men de är som bäst när de är färska. Om du fryser in tårtbotten, linda in de skurna tårtbottnarna i folie och aluminiumfolie. Även en marängbotten kan frysas och håller då i ca 3 månader i frysen.

Rulltårtor

En rulltårta är ett klassiskt bakverk bestående av sockerkaka och en fyllning av till exempel sylt eller smörkräm. Det är enkelt att förbereda och går att variera med en mängd olika fyllningar, vilket gör att det är lätt att baka något som tilltalar de flesta.

Smörgåstårtor

Ibland är man inte alltid sugen på något sött, eller vill bjuda på något mer matigt och då passar ju en smarrig smörgåstårta perfekt. Smörgåstårtan är en svensk klassiker när det kommer till fest, där fyllningen kan varieras i oändlighet utifrån smak och tycke! Det finns klassiska fyllningar som räkor, skinka, tonfisk och lax men det går även att göra med vegetariska alternativ.