Kanelbullens dag – 4 oktober 2023

Inget går upp mot doften av nybakta kanelbullar! Därför ser vi alla fram emot kanelbullens dag så att man kan få avnjuta detta traditionella bakverk, gärna fortfarande varma tillsammans med ett glas mjölk.

När är kanelbullens dag?

Kanelbullens dag är årets godaste dag och firas alltid den 4 oktober. Nästan 60% av svenskarna äter en eller flera bullar just denna dag, och det är vanligt att många blir bjudna både på jobbet eller privat.

Varför firar man kanelbullens dag?

Sedan 1999 firas Kanelbullens dag årligen den fjärde oktober, en dag då det äts extra mycket kanelbullar landet över. Anledningen till att den 4:e oktober valdes för Kanelbullens Dag var att Hembakningsrådet ville undvika att konkurrera med andra hösttraditioner. Dessutom ville de skapa en dag som betonade omtanke, vilket passade perfekt med firandet av internationella barndagen som också äger rum samtidigt.

Kanelbullens Dag instiftades av Kaeth Gardestedt, en person som vid den tiden arbetade inom Hembakningsrådet. Detta råd är en sammanslutning av tillverkare inom mjöl-, jäst-, socker- och margarinbranschen.

Kanelbullens historia

För att verkligen förstå betydelsen av Kanelbullens Dag måste vi först ta en titt på bakelsens fascinerande historia. Kanelbullen tros ha kommit till Sverige under 1600-talet och har sedan dess varit en central del av landets konditoritradition. Dess ursprungliga form var mer kryddig än dagens version och var ett exklusivt bakverk för de mer privilegierade. Med tiden har den utvecklats till den mjuka och kanelrika bulle vi alla älskar idag.

Recept på kanelbullar

Hur du bakar en perfekt kanelbulle

För att uppnå bästa resultat med kanelbullarna, rekommenderas att använda mjukt smör istället för smält smör. Blanda smör, socker och kanel ordentligt innan du sprider fyllningen på degen. Pensla bullarna med ägg, men vänta tills efter gräddning.

En annan beprövad metod är att tillsätta vit sirap för att göra bullarna saftigare, och ge degen tillräckligt med tid att jäsa. Om du använder en maskin tar det oftast 10 minuter, medan det för hand tar 10-20 minuter. Grädda bullarna i pappersformar för att få dem höga och vackra.

Om tiden inte räcker för att baka på dagen så går det att frysa in bullarna. Efter att de har svalnat till rumstemperatur kan du placera dem i frysen och sedan tina dem i mikrovågsugnen när du är redo att äta dem.

Alternativa recept med kanelbullesmak

Kanske är du i år sugen på att testa något nytt men ändå ta vara på den fantastiskt goda smaken av kanelbullar? Här har vi lite nya varianter på recept, alla med en touch av kanelbulle.