Vanliga frågor och svar


Vad innebär det att vara laktosintolerant?

Den som är laktosintolerant uppvisar symtom mot laktos, som är ett annat ord för mjölksocker. Laktos finns i all mjölk. Den som är laktosintolerant bör välja laktosfria mjölk- och mejeriprodukter. Läs mer om vad laktosintolerans är här. 

Är laktosintolerans farligt?

Nej, laktosintolerans är en genetisk variant av förmågan att bryta ned mjölksocker. De flesta vuxna människor i världen är laktosintoleranta. Det är ingen sjukdom, det är inte skadligt och det är inte farligt.

Vilka symptom får man vid laktosintolerans?

Symptomen är individuella och varierar från person till person. Några får lindriga eller inga besvär alls medan andra får tydliga symptom. De vanligaste symtomen är gasbildning, lös avföring, svullnad eller ont i magen. Läs mer om symptom på laktosintolerans här.

Varför blir man laktosintolerant?

Laktosintolerans är ärftligt och helt naturligt. Laktasproduktionen minskar hos de flesta människor från förskoleåldern och uppåt då symtomen på laktosintolerans börjar uppkomma.

Kan man födas laktosintolerant?

Ja, men medfödd laktasbrist är mycket ovanligt och innebär att enzymet laktas inte produceras alls i kroppen. Läs mer om olika typer av laktosintolerans här.

Var finns laktos?

Laktos finns i all mjölk från alla däggdjur, både i modersmjölk och i mjölk från ko, buffel, åsna, get och får. Laktos kan även finnas i ytterst små mängder i vissa läkemedel där det används som bindemedel.

Hur ställs diagnosen laktosintolerans?

Diagnosen laktosintolerans kan endast fastställas av en läkare genom en så kallad laktosbelastning. Här kan du läsa mer om symptom, tester och diagnos. Om du misstänker att du är laktosintolerant ska du alltid gå till en läkare för att utesluta att dina magproblem har andra orsaker än laktosintolerans. 

Hur kommer det sig att besvären skiljer sig så mycket från person till person?

Det kan bero på många olika saker, till exempel hur snabbt man tömmer magsäcken, hur lång tid det tar för maten att passera mag- och tarmkanalen, vilket slags bakterieflora eller vilket pH-värde man har i tarmen. Läs mer olika personers symptom vid laktosintolerans här.

Är barn som är laktosintoleranta mer känsliga för laktos än laktosintoleranta vuxna?

Nej, barn och vuxna kan vara lika känsliga. Känsligheten varierar beroende på hur mycket av enzymet laktas man har kvar i tarmen.

Är det farligt att dricka vanlig mjölk när man är laktosintolerant?

Nej, det är inte farligt. 

Är det farligt att konsumera laktosfria produkter om man inte är laktosintolerant?

Nej, det är det inte. Laktosfria produkter innehåller precis samma saker som vanlig mjölk, den enda skillnaden är att laktosen redan är nedbruten i de laktosfria produkterna.

Kan man bli laktosintolerant om man bara använder laktosfria produkter?

Nej. Laktasproduktionen är genetiskt bestämd och laktosfattiga produkter minskar inte produktionen av enzymet.

Varför heter det laktosfri mjölkdryck?

Lagstiftningen säger att där laktoshalten vid produktion har minskats och filtrerats bort så måste produkten kallas för mjölkdryck. Laktosfri mjölk är dock precis samma sak som vanlig mjölk och innehåller all dess vitaminer och mineraler, med den enda skillnaden att laktosen är borttagen.

Kan laktosintolerans leda till allvarliga sjukdomar?

Nej, det finns inget som tyder på att laktosintolerans skulle öka risken för till exempel cancer eller tarmsjukdomar.

Ska man undvika mjölkprodukter om man vill hålla vikten?

Mjölkprodukter med låg fetthalt är utmärkta om man vill ha kontroll på vikten. Undersökningar har visat att människor som äter mycket mjölkprodukter är smalare än de som har en begränsad mängd mjölkprodukter i sin kost.

Varför får man diarré av laktos?

Den laktos som inte brutits ned i tarmen drar åt sig vatten och påskyndar tarmens rörelser.

Kan man äta färdigrätter och andra produkter som innehåller mjölkpulver om man är laktosintolerant?

Mjölkpulver och skummjölkspulver är torkad mjölk och innehåller laktos. Mängderna i produkterna brukar vara så små att de flesta tål dem. Man får prova sig fram.

Kan ett barn som fått diagnosen mjölkproteinallergi äta produkter från get och får?

Komjölksprotein finns bara i komjölk men eftersom det likar proteinerna i get- och fårmjölk bör man för säkerhets skull undvika även det.

Tål man laktos om man har mjölkproteinallergi?

Nej, laktos innehåller mjölkprotein.

Kan vem som helst bli laktosintolerant?

I princip alla människor har förmågan att kunna bryta ner laktos, alltså mjölksocker, när de föds. Detta för att kunna tillgodogöra sig den näringsrika bröstmjölken. Förmågan att bryta ner laktos minskar dock med åren, hos vissa mer än hos andra. De flesta vuxna runt om i världen är intoleranta mot laktos, men i norra Europa tål man laktos bättre. Har du familjemedlemmar med laktosintolerans är det större risk att du själv är laktosintolerant. Läs om hur man får diagnosen laktosintoelrant.

Kan man bli av med laktosintolerans?

Det beror på vilken typ av laktosintolerans du har. Vissa drabbas av så kallad tillfällig, eller sekundär laktosintolerans som till exempel kan bero på en tillfällig tarmskada. När tarmskadan är läkt försvinner också den tillfälliga laktosintoleransen. Primär laktosintolerans är dock bestående men med hjälp av kunskap om hur man tar hand om sin känsliga mage och om vilka produkter man kan äta kan man undvika större besvär.

Kan man vara tillfälligt laktosintolerant?

Ja det kan man. Det kallas tillfällig eller sekundär laktosintolerans och kan till exempel bero på en tillfällig tarmskada. Mer information om olika typer av laktosintolerans hittar du här

Finns det några speciella råvaror som är bra att äta om man är laktosintolerant?

Det är viktigt för den som är laktosintolerant att begränsa sitt intag av mjölkprodukter för att minimera besvären och som tur är finns det en rad olika mejeriprodukter som är laktosfria som kan användas i stället. Hur mycket laktos man tål är individuellt och därför kan det vara en idé att prova sig fram. Här finns mer information om laktos i olika livsmedel.

Kan man byta ut vanliga mjölkprodukter mot laktosfria mjölkprodukter i recept utan problem?

Ja, det går bra att byta ut vanliga mjölkprodukter mot laktosfria alternativ. Här hittar du massa härliga recept att inspireras av.

Har du ytterligare frågor? Tveka inte att kontakta oss på telefon 020 - 725 515 eller konsumentkontakt@valio.fi Du kan även kika in på lugnamagen.nu för mer information om magen och maghälsa.


Populära avdelningar