Fortsätt till innehållet
Recept med rabarber

Säsong

Recept med rabarber

Unna dig en riktigt god fikastund i sommar med dessa fantastiska recept med rabarber. Låt rabarberns syrliga smak balansera upp sötman i dessa vackra bakverk !



Britatårta med rabarber dekorerad med lila blommor

Britatårta med rabarber

Britatårta, Pinocchiotårta, Glömmingetårta eller Herrgårdstårta? En god tårta med många namn, helt enkelt. Mellan ett lager av saftig sockerkaka i botten och spröd maräng på toppen finner du vanligtvis grädde och, i detta fall, syrlig rabarber. Tillsammans får du en komplett tårta till sommarens fikastunder!




Tip icon

Fakta om rabarber

  • Rabarber är faktiskt en grönsak med ursprung från Östasien.
  • Bakom rabarberns syrlighet ligger oxalsyra, som binder kalcium. Av denna anledning rekommenderas det att äta kalciumrika livsmedel, såsom mejeriprodukter, med rabarber.
  • Plockade rabarberstjälkar förvaras bäst i kylen i +2-5 grader.
  • Rabarber är godast färsk, men den kan även frysas.
  • Rabarber kan också användas i huvudrätter som en smakförstärkare eller som ett tillbehör, till exempel som kompott eller sylt.
  • Till en början åts rabarbern rå, kryddad med salt och peppar till lammstek. Men med den ökande tillgängligheten och sänkta kostnaden för socker under 1800-talet, började rabarbern istället användas i olika efterrätter.