Fortsätt till innehållet
Recept med rabarber

Säsong

Recept med rabarber

Rabarber är en underbar primör med sin karakteristiska syrliga smak och knapriga konsistens. Med sina långa, gröna stjälkar och vackra röda nyanser är rabarber inte bara läckert att äta utan också ett fantastiskt visuellt inslag i matlagningen. Ursprungligen kommer rabarber från Östasien och rabarberskörden kan vanligtvis avnjutas redan i maj och dess säsong fortsätter hela sommaren.

Tip icon

Fakta om rabarber

  • Rabarber är faktiskt en grönsak med ursprung från Östasien.
  • Bakom rabarberns syrlighet ligger oxalsyra, som binder kalcium. Av denna anledning rekommenderas det att äta kalciumrika livsmedel, såsom mejeriprodukter, med rabarber.
  • Plockade rabarberstjälkar förvaras bäst i kylen i +2-5 grader.
  • Rabarber är godast färsk, men den kan även frysas.
  • Rabarber kan också användas i huvudrätter som en smakförstärkare eller som ett tillbehör, till exempel som kompott eller sylt.
  • Till en början åts rabarbern rå, kryddad med salt och peppar till lammstek. Men med den ökande tillgängligheten och sänkta kostnaden för socker under 1800-talet, började rabarbern istället användas i olika efterrätter.