Hur blir mjölken laktosfri?
Valio lanserade 2002 den första laktosfria mjölkdrycken på den svenska marknaden. Sedan dess har utvecklingen av nya produkter gått framåt och Valio lanserar ständigt nya produkter.

Hur gör man laktosfri mjölk?
Man börjar med att avlägsna den största delen av mjölkens socker, laktos, genom filtrering. Sedan tillsätts enzymet laktas som spjälkar den resterande delen laktos. För att kontrollera hur mycket laktos som finns kvar i produkten har Valio utvecklat och ackrediterad en analysmetod som kan bekräfta att laktoshalten är mindre än 0,01%.
Unik metod med proteasenzym
Det som är unikt för Valios laktosfria mjölkdryck är att ett steg är adderat. Efter spjälkningen med laktasenzym tillsätts proteasenzym som delvis bryter ner proteinkedjorna. Det sista steget i tillverkningsprocessen är att mjölken värmebehandlas för att ta död på eventuella skadliga bakterier och organismer.

Expertis inom laktosfritt
1916 invigdes Valios laboratorium i Helsingfors där forskning kring mjölk och biokemi drevs. Framgångarna blev stora och ledde bland annat till ett Nobelpris i kemi för en av Valios forskare. Vårt arbete har gett oss en gedigen kunskap om laktos. Valio erbjuder idag ett brett sortiment av laktosfria mejeriprodukter. Vi fortsätter att utveckla sortimentet.