Vad är laktosintolerans?

Vad är egentligen laktosintolerans? Att vara laktosintolerant betyder att man är överkänslig mot laktos (mjölksocker). Laktos är en kolhydrat som finns naturligt i mjölk och andra mejeriprodukter, till exempel grädde, fil och yoghurt. Laktosintolerans orsakas egentligen av laktasbrist, det vill säga brist på enzymet laktas som bryter ner laktos i tunntarmen, vilket gör det svårare för kroppen att tillgodogöra sig den näring som laktosen ger. 

Utan tillräckligt med laktasenzym förblir laktosen ospjälkad i tunntarmen och förs vidare till tjocktarmen där sen mjölksockret bryts ned av tarmbakterierna. Detta gör att gaser bildas vilket kan leda till att man får magknip, diarré och/eller en känsla av uppblåsthet. När mängden laktos i maten minskar eller tas bort helt, försvinner ofta symptomen. Vad som kan vara bra att veta är att symptomen är individuella och kan variera. En del får väldigt ont medan andra får lindriga besvär. Man kan uppleva att man tål mycket laktos ena dagen och bara lite en annan. Besvären kan bero på hur mycket laktos maten innehåller i förhållande till förmågan att bryta ner laktos. Måltidens sammansättning kan också påverka hur man reagerar.

Läs mer om laktosintolerans på 1177 Vårdguiden och kontakta sjukvården om du misstänker att du har laktosintolerans.

Vad är laktos?

Laktos är ett annat ord för mjölksocker. Det är en naturlig kolhydrat som finns i all slags mjölk – allt från bröstmjölk till mjölk från ko, buffel, get och åsna. Bröstmjölken innehåller ca 7 g laktos per 100 g och komjölk ca 5 g per 100 g. Laktos består av två olika molekyler: glukos och galaktos.

Laktosfritt från Valio

Idag finns en mängd olika laktosfria produkter på marknaden och det märks ingen tydlig skillnad i smak mellan de produkter som innehåller laktos och de som är laktosfria. För att inte krångla till livet i onödan kan hela familjen äta laktosfritt, oavsett om man tål laktos eller inte! 

För att underlätta för alla med laktosintolerans lanserade Valio redan 2002 den första laktosfria mjölkdrycken i Sverige. Sedan dess har Valio utvecklat ett brett sortiment av laktosfria mejeriprodukter, alltifrån laktosfri mjölkdryck till laktosfria matlagningsprodukter som smör, crème fraiche och grädde. Då efterfrågan på laktosfritt har ökat finns idag ett stort utbud av frukost -och mellanmålsprodukter så som laktosfri yoghurt och laktosfria Kefir med hälsosamma bakterier. 

Valios laktosfria vaniljsås är färdig att servera och ett självklart alternativ till paj, bär eller fruktsallad. Många har upptäckt en laktosfria kvargen som har en fyllig och rund smak och finns i flera olika varianter. Den kan njutas bara som den är eller tillsammans med frukt eller bär eller som ingrediens i olika bakverk.

Valio har även utvecklat ett spännande sortiment av vegetabiliska produkter som hör till produktserien Valio Oddlygood®. Där finner du bland annat växtbaserad havredryck och gurt   ̶ ett vegetabiliskt alternativ till yoghurt. De är baserade på havre och helt mjölkfria och passar därför veganer likväl som för personer med komjölksintolerans.

Valio Oddlygood® protein är vegetariska komjölksfria alternativ till yoghurt i bägare för dem som vill ha ett proteinrikt mellanmål som är enkelt att ta med sig. I sortimentet Valio Oddlygood® finns även två verienter av ett vegetabilisk alternativ till ost - ett bra alternativ för veganer som vill ha ett substitut till ost. Detta alternativ till ost finns i skivor, som passar perfekt på smörgåsen, och som riven variant vilken är lätt att använda i matlagningen.

Ta del av hela Valios sortiment av laktosfria mejeriprodukter

Laktosfritt från Valio - Så framställs Valio Eila laktosfri mjölkdryck

På Valio tillverkas den laktosfria mjölkdrycken genom en säker patenterad produktionsprocess där en silningsmetod minskar mjölksockret i mjölken. Resterande laktos spjälkas, det vill säga bryts ned, med hjälp av laktasenzym. Unikt för Valio är att vi i ett nästa steg tillsätter ett annat enzym, proteas, för att bryta ned delar av proteinet i mjölken till mindre beståndsdelar, vilket också kan bidra till en bättre magkänsla.
Mjölken värmebehandlas sedan för att se till att skadliga bakterier och organismer försvinner. En mindre mängd kolhydrater än i vanlig mjölk låter vi vara kvar i form av galaktos och glukos för att bibehålla den naturliga söta smaken som mjölk har. Valios laktosfria mjölkdryck har samma smak och är lika lätt att använda som färsk mjölk. Läs mer om hur du kan påverka din maghälsa genom att bland annat välja laktosfria produkter. 


Populära avdelningar