Vad är egentligen laktosintolerans? Att vara laktosintolerant betyder att man är överkänslig mot laktos (mjölksocker). Laktos är en kolhydrat som finns naturligt i mjölk och andra mejeriprodukter, till exempel grädde och yoghurt. Laktosintolerans orsakas egentligen av laktasbrist, det vill säga brist enzymet laktas som bryter ner laktos i tunntarmen.

Utan laktasenzym förblir laktosen ospjälkad i tunntarmen och går vidare till tjocktarmen där sen mjölksockret bryts ner av bakterierna som finns där och gaser bildas. Detta gör att man kan få magknip, gasbildning, diarré och/eller en känsla av uppblåsthet. Symptomen är individuella och kan variera. En del får väldigt ont medan andra får lindriga besvär. Man kan uppleva att man tål mycket laktos ena dagen och bara lite en annan. Tolerans av laktos kan också till exempel bero på måltidens sammansättning.

Vad är laktos?

Laktos är ett annat ord för mjölksocker. Det är en naturlig kolhydrat som finns i all slags mjölk – allt från bröstmjölk till mjölk från ko, buffel, get och åsna. Bröstmjölken innehåller ca 7 g laktos per 100 g och komjölk ca 5 g per 100 g. Laktos består av två olika molekyler: glukos och galaktos.

Laktosfria mejeriprodukter

På Valio tillverkas den laktosfria mjölkdrycken genom en säker patenterad produktionsprocess där en silningsmetod minskar mjölksockret i mjölken. Resterande laktos spjälkas, det vill säga bryts ner, med hjälp av laktasenzym. Till Valio Eila laktosfri mjölkdryck tillsätter vi också proteasenzym som till viss del bryter ner proteinkedjor i mjölken, något som är unikt för Valio. Mjölken värmebehandlas sedan för att se till att skadliga bakterier och organismer försvinner. En mindre mängd kolhydrater än i vanlig mjölk låter vi vara kvar i form av galaktos och glukos för att bibehålla den naturliga söta smaken som mjölk har.


Populära avdelningar