Fortsätt till innehållet

Semla

Traditionella semlor, generöst pudrade med florsocker, passar perfekt att njuta av på fettisdagen – eller varför inte unna sig en året runt? Smaken av nybakad bulle, mandelmassa och grädde är svårslagen när sötsuget slår till.

Semla

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Bullar

  • 75
    Valio smör normalsaltat
    Vårt smör kärnar vi på traditionellt vis med färsk grädde och en nypa salt för…
    Valio smör normalsaltat 500 g
  • 2½ dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio Laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1L
  • 25 g jäst, färsk
  • ¾ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • 7 dl vetemjöl

Fyllning och garnering


Instruktioner

Bullar

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm, ca 37°C.
  3. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den varma vätskan. Rör så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Knåda degen i 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand till en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
  5. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  6. Dela degen i 12 lika stora delar och knåda och rulla till bollar. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper och låg jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  7. Grädda bullarna i 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna helt.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan och blanda med mjölken, i en matberedare eller för hand med en gaffel till en slät smet.
  2. Skär av toppen på alla bullar och gröp ut en liten grop ur botten.
  3. Klicka i mandelmassan i urgröpningarna.
  4. Vispa grädden fast med vaniljsocker.
  5. Klicka eller spritsa på grädden på varje bulle.
  6. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.