Fortsätt till innehållet
Hälsa och välmående

Aminosyror

Aminosyror
Hanna Kautiainen
Näringsexpert på Valio

Magisterexamen inom livsmedelsvetenskap. Mångårig erfarenhet inom nutrition och kommunikation.

Proteiner är stora molekyler som består av sammanbundna aminosyror. Det finns 20 olika aminosyror som delas in i essentiella och icke-essentiella aminosyror.

Vissa aminosyror är livsnödvändiga, det vill säga essentiella. Vi måste få i oss de essentiella aminosyrorna via kosten eftersom kroppen inte kan bilda dem själva. Icke-essentiella aminosyror kan kroppen däremot bilda av andra aminosyror. Alla dessa aminosyror behövs när protein syntetiseras och därför kan brist på bara en essentiell aminosyra störa proteinsyntesen.

Aminosyror ingår i många processer

Aminosyrornas viktigaste uppgift i kroppen är att vara verksamma i musklernas och andra vävnaders strukturproteiner. Aminosyror behövs också för att transportera näringsämnen i kroppen. Dessutom deltar de i många biokemiska reaktioner som reglerar bland annat tillväxt, hormonfunktion, immunförsvar, inflammatoriska reaktioner, nervsystemets produktion av signalsubstanser och kroppens pH-värde. Brist på bara en aminosyra kan störa kroppens funktion.

Proteinernas aminosyrasekvens, struktur, tertiärstruktur och inbördes bindningar påverkar upptagningen av proteinerna, deras funktion i kroppen och hur kroppen kan tillgodogöra sig dem. Aminosyror som absorberats från kosten transporteras till levern, där de bryts ner. Utifrån kroppens behov reglerar levern mängden aminosyror som kommer ut i blodomloppet, så att de kan utnyttjas av andra vävnader. Till skillnad från kolhydrater och fetter kan kroppen inte lagra protein för senare behov. Om vi får i oss för mycket protein via kosten omvandlas det till energi eller lagras i kroppen som fett. Därför är det bäst att äta lagom mycket protein med jämna mellanrum, helst vid varje måltid.