Mjölkproteinallergi eller mjölkallergi kan ibland felaktigt förväxlas med laktosintolerans. Vid mjölkproteinallergi är man allergisk mot mjölkproteinet i alla mjölkbaserade mejeriprodukter - även laktosfria varianter! Laktosintolerans däremot, är en överkänslighet mot mjölksocker på grund av brist på enzymet laktas i tarmen. Om man är allergisk mot mjölkprotein måste man alltså avstå helt från alla produkter som innehåller mjölkprotein. Ost och smör innehåller också mjölkprotein och måste också uteslutas ur en allergikers kost. 

Det finns inget botemedel mot mjölkallergi, utan man måste äta en mjölkfri kost. Om man är ovan kan det hjälpa att ta kostråd från en dietist som kan hjälpa till att hitta ersättningsprodukter innehållande kalcium och protein.

Mjölkproteinallergi symptom

Om man får i sig mjölk som mjölkproteinallergiker sker en så kallad immunologisk reaktion (allergisk reaktion) i kroppen. Alla reagerar olika, men vanliga symptom är magsmärtor, kräkningar eller diarré, andnöd och/eller eksem. Man kan få akuta symptom eller en sen reaktion. Vid sen reaktion är symptomen vanligtvis inte lika akuta. Om du misstänker en allergisk reaktion eller svår allergisk chock, är det viktigt att kontakta sjukvårdsupplysningen eller besöka akuten brådskande. 

Test mjölkproteinallergi

Det kan vara svårt att diagnostisera mjölkproteinallergi eftersom att symptomen för de flesta allergier är relativt lika. Ett allergitest, pricktest och ett blodprov är de säkraste sätten att ställa diagnosen mjölkproteinallergi.

Mjölkproteinallergi hos småbarn

Ungefär 2,5% av nyfödda barn utvecklar komjölksallergi. De flesta, mellan 80-95%, växer dock ifrån sina besvär redan innan skolåldern. 

 


Populära avdelningar