Fortsätt till innehållet

Surkål

Surkål passar till det mesta, men gör sig extra bra tillsammans med grillad korv eller husmanskost. När kålen fermenteras blir den riktigt nyttig, en riktigt kruburk för magbakterierna. Burken håller flera veckor om man inte stoppar ner några provsmakarfingrar.

Surkål

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
 • 1 kg vitkål, färsk
 • 1 msk jodfritt salt

LAG

 • 4 dl vatten
 • 1 msk jodfritt salt

Instruktioner

 1. Koka upp ingredienserna till lagen. Låt svalna.
 2. Skiva kålen tunt, med en kniv, en osthyvel eller mandolin.
 3. Blanda kålen med salt i en stor bunke låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter så att saltet hjälper till att dra ut vätskan. Massera då och då.
 4. Packa kålen väl i en glasburk med lock. Häll på lagen och se till att kålen är täckt av vätska, tillsätt mer annars. Har du keramiska stenar lägger du dem ovanpå. Se till att lämna minst ett par centimeter med luft upp till kanten så att det inte bubblar över när jäsningen kommer igång.
 5. Ställ burken på ett fat så att om det jäser över hamnar vätskan på fatet.
 6. Låt stå mörkt i rumstemperatur, gärna 20-22°C med t ex en papperskasse över burken.
 7. Kontrollera lukten och att vätskan fortfarande täcker kålen efter några dagar. Det börjar bubbla i burken efter en till två dagar. Öppna burken någon gång per dag för att lätta på trycket. Lukten ska vara syrlig och frisk om syrningen kommit igång som den ska.
 8. Efter 5-7 dagar bör kålen ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ nu burken i kylen för att mogna. Den kallare temperaturen gör att syrningen avstannar och smaken börjar utvecklas. Låt stå 3-6 veckor. Klart. En oöppnad burk håller i flera månader och en öppnad håller minst i 1 månad.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.