Fråga Valio

Är barn som är laktosintoleranta mer känsliga för laktos jämfört med vuxna?

Känslighet för laktos varierar beroende på hur mycket av enzymet laktas man har kvar. Barn och vuxna kan vara lika känsliga.

Är det farligt att konsumera laktosfria produkter om man inte är laktosintolerant?

Nej, det är det inte. En person med normal laktostolerans tar ingen skada av att använda laktosfria produkter. Laktasenzymet produceras i tarmen. Hos dem som är laktosintoleranta klarar tunntarmen inte av att bryta ner (spjälka) allt laktos. Det beror på att man har för låg halt av enzymet laktas. Har man för lite laktas går det ospjälkade laktoset till tjocktarmen där det börjar jäsa vilket leder till buksmärtor, gasbildning och diarré. 

Laktasproduktionen är genetiskt bestämd och intag av laktosfattiga produkter minskar alltså inte produktionen av enzymet. Hur mycket eller lite laktos man däremot klarar av utan att må dåligt är individuellt och kan även bero på måltidens sammansättning.

Är Valios emmentaler ost laktosfri?

Ja, Valio Emmental är naturligt laktosfri.

Bibehåller Valios produkter sin konsistens om man fryser in dem?

Valio rekommenderar inte att man fryser in matgrädde och vispgrädde. Produkterna kan bli gryniga vid upptining och vispgrädden går inte att vispa. Matgrädden kan bli en aning vattnigare. Ska man använda det till matlagning, färdiga rätter eller bakning så är det inga problem. Valios laktosfria mjölkdrycker går bra att frysa in och bibehåller sin konsistens och smak efter upptining.

Finns det skillnader mellan olika proteinkällor?

Proteiner i animaliska produkter är i allmänhet av högre biologisk kvalitet än proteiner från växtriket, eftersom de är rikare på alla essentiella aminosyror. Proteinerna skiljer sig även åt när det gäller kroppens förmåga att ta upp och tillgodogöra sig dem.

Hur lång hållbarhet har Valios yoghurt om man inte öppnat förpackningen?

Det är svårt att svara på eftersom det beror på många olika faktorer. Bäst före-datumet är satt som ett kritiskt datum då produktens hållbarhet ska ha utgått. När produkten är öppnad så håller den vanligtvis 4-5 dagar i kylen (rekommendationer från Livsmedelverket). Men allt beror givetvis på när produkten öppnats, om produktens förpackning blir noggrant försluten och om produkten utsatts för stora temperaturväxlingar.

Detta gäller både för öppnad och oöppnad förpackning. Vi rekommenderar att om man vill använda produkten efter att datumet gått ut att man öppnar föpackningen och luktar. Luktar det inte starkt eller jäst så kan man smaka lite. Oftast vet man om produkten är dålig då smaken inte är som vanligt.

Hur skiljer sig vassleproteinets inverkan på kroppen från kaseinproteinet?

Vassleproteinet fälls inte ut i den sura miljön i magen och därför tas aminosyrorna i den snabbare upp i blodet än aminosyror från kasein. Vassle är alltså ett mer snabbverkande protein, medan kaseinets effekt är långsammare och varar under en längre tid.

Hur snabbt uppkommer symtomen på laktosintolerans efter att man har konsumerat vanlig mjölk?

Symtom på laktosintolerans framkommer ganska snabbt. Men symtomen är individuella och beroende av måltidens helhet. Ett glas mjölk på tom mage kan vara jobbigt men i samband med annan mat kan det gå bra utan att problem uppkommer. Graden av symtom beror också på hur mycket laktasbildning man har, om det finns lite kvar eller om den helt upphört.

Hur tillverkar Valio sin laktosfria mjölk?

Den laktosfria mjölkdrycken tillverkas genom en säker produktionsprocess, som Valio har patent på, där en silningsmetod reducerar mjölksockret. Resterande laktos spjälkas med hjälp av laktasenzym till galaktos och glukos. Man låter kolhydraterna vara kvar i form av galaktos och glukos för att bibehålla den naturliga söta smaken som mjölk har.

Kan man bli laktosintolerant om man konsumerar laktosfria produkter?

Nej, det kan man inte. Vid laktosintolerans saknar man enzymet laktas. Laktas som finns i tarmarna är inte ett så kallad adaptivt enzym som många andra enzymer. Detta innebär att mängden laktas inte kommer att minska även om det inte finns laktos i produkten man konsumerar. För en person som har en hög laktasaktivitet och som därför tål laktos innebär det ingen fara med att konsumera laktosfria produkter. Hans eller hennes tolerans för laktos kommer att förbli hög.

Det finns dock personer med en låg laktasaktivitet, vars tarm har anpassat sig till ett regelbundet intag av laktos. Det är individuellt vilken mängd laktos denna person klarar av samt i vilken kombination av maträtt mejeriprodukten med laktosinnehåll förekommer. Generellt så innehåller exempelvis produkter som fil, yoghurt och grädde (surmjölksprodukter) mejeriprodukter en mindre mängd laktos än vanlig mjölk. Exempelvis så innehåller färskost en mindre mängd laktos och hårdost är naturligt fri från laktos.

Kan man frysa in Valios laktosfria mjölk?

Javisst, det går bra att frysa in mjölken.

Kan man koka Valios laktosfria mjölk?

Ja, det går bra att koka upp Valios laktosfria mjölk.

Kan man konsumera Valios produkter om man inte tål mjölkprotein?

Om man är mjölkproteinallergiker så kan man absolut inte konsumera Valios produkter. Alla Valios laktosfria produkter är mjölkbaserade, det man endast gjort är att ha tagit bort laktosen i dessa produkter.

Om man misstänker att man lider av någon typ av matkänslighetsallergi, kan man ändå testa om man är laktosintolerant genom att utesluta produkter med laktos i?

Om man misstänker att man själv eller ens barn lider av en matkänslighetsallergi bör man i första hand alltid kontakta en läkare för att få en korrekt diagnos. Det kan vara så att man lider av mjölkallergi, vilket är en allergi och då bör man vara försiktig med att experimentera sig fram till en lösning.

Vad är proteiner?

Proteiner, det vill säga äggviteämnen, är uppbyggda av 20 olika aminosyror, som delas in i essentiella och icke-essentiella aminosyror.  De essentiella aminosyrorna måste tillföras via kosten, eftersom kroppen inte själv kan bilda dem. Människor har i genomsnitt mellan 10 och 12 kilogram proteiner och över 100 000 olika proteinsammansättningar i kroppen.

Vad är skillnaden mellan mjölkproteinallergi och laktosintolerans?

Skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi är att laktosintolerans innebär känslighet mot mjölksockret (laktosen) medan mjölkallergi innebär att man är allergisk mot mjölkprotein. Om man är allergisk mot mjölk så skall man inte konsumera Valios mejeriprodukter. I Valios laktosfria produkter så har endast laktosen blivit borttagen, alltså mjölksockret. Det är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi. För en mjölkallergiker kan det vara farligt att få i sig all sorts mjölk, även om den är laktosfri. Ett vanligt symptom på mjölkallergi är eksem, men andningsbesvär kan också uppstå.

Vad är vassle och var får man det ifrån?

De främsta proteinerna i mjölk är kasein och vassleprotein. Av proteinerna i komjölk är 80 procent kasein och 20 procent vassleprotein. Vassle uppstår vid tillverkning av ost, då man med hjälp av löpeenzym får kaseinet i mjölken att koagulera. Av kaseinet och fettet bildas en fast ostmassa och vassle i form av vätska frigörs.  Av tio liter mjölk blir det ett kilo ost och nio liter vassle. I framställningen av kvarg förtjockas kaseinet i mjölken genom syrning av mjölken med mjölksyrebakterier eller genom att tillsätta mineralsyra.

Vad innebär det att vara laktosintolerant?

Den som är laktosintolerant tål inte mjölksocker. Laktos finns i all mjölk, både modersmjölk och mjölk från ko, buffel, åsna, get och får. Laktos, det vill säga mjölksocker, ger mjölken dess söta smak.

För att kroppen ska ha nytta av mjölksockret måste det först brytas ned, något som inte fungerar vid laktosintolerans. Nedbrytningen görs det med hjälp av ett ämne, som kallas laktasenzym. Laktasenzymet finns i tarmen hos människan. Vissa personer saknar detta enzym eller har för litet av det, de får då besvär av laktosen i mjölken och är därför laktosintoleranta.

Var kommer bären ifrån som finns i Valios yoghurtar?

Vart bären kommer ifrån beror på säsongen. Exempelvis så kan det vara så att vissa år har det varit dålig säsong för ett visst typ av bär och då har syltfabriken behövt köpa bären från ett annat land än Finland. Om man vill veta vart bären kommer ifrån i en specifik batch kan man alltid spåra detta.

Varför behöver man protein?

Protein har många olika uppgifter i kroppen. De fungerar som byggstenar för musklerna och skelettet samt övriga vävnader och organ. Många sammansättningar som reglerar kroppens funktioner, som hormoner, enzymer och antikroppar, är uppbyggda av protein. Proteiner kan även användas som energikälla: ett gram protein ger energi motsvarande cirka 4 kilokalorier.

Varför tar det ibland sådan tid att vispa upp Valios laktosfria vispgrädde?

På grund av att laktosen är borttagen kan det ta lite längre tid att vispa upp laktosfri vispgrädde. Vid uppvispning skall grädden därför vara kylskåpskall och det kan ta upp till en kvart att vispa med elvisp på högsta effekt. Börja vispningen på låg hastighet och avsluta med hög hastighet för att få in luft i grädden.

Vilka symptom får man vid laktosintolerans?

Symptom av laktosintolerans kan variera från person till person och är därför mycket individuella. Några får inga symptom alls även om de har diagnostiserats avsaknad av laktasenzymen, och andra får tydliga symptom. Laktosintolerans innebär att man har laktosmalabsorption och får tydliga symptom. Vanligaste symptomet är gasbildning, lös avföring, svullnad eller ont i magen.

Av de som har diagnostiserats laktosmalabsorption, får bara hälften magbesvär och ca 1/5 symptom som är besvärliga. Dessa symptom är inte farliga, men kan vara smärtsamma och besvärande. Läkare kan ställa diagnosen genom en laktosbelastning. Man dricker en laktoslösning och mäter genom blodprov hur effektivt mjölksockret spjälkas i tarmen.

Några får symptom efter ett glas mjölk, medan andra tål en större mängd laktos som motsvarar nästan en hel liter mjölk. Detta beror till exempel på hur snabbt man tömmer magsäcken, hur lång tid tar det för maten att gå genom i mag- och tarmkanalen, vilken slags bakterieflora eller pH-värde det finns i tarmen. Dessa tillstånd är sällan stabila, och kan variera dagligen. På grund av detta varierar även symptomen vid laktosintolerans. Till exempel om man äter en fettrik eller fiberrik kost, påverkar detta att magsäcken töms långsammare. Då har enzymen också mer tid att spjälka laktosen.

Alltså, om man dricker mjölk i samband med maten, är risken att få symptom mindre. Produkter som exempelvis fil, yoghurt och grädde (surmjölksprodukter) innehåller naturlig mindre mängd laktos än exempelvis mjölk. Bakterier i tarmen spjälker laktos som inte har absorberats och detta kan hjälpa symptomen (gasbildningen minskar osv.). Gasbildningen minskar också om pH-värdet i tarmen sjunker.

Vilken typ av ”löpe” använder sig Valio av för sin produktion av ost?

Valio använder sig av mikrobiellt ”löpe” (icke-animaliskt) för sin framställning av ost. Man använder sig av enzymer som utvinns från svampar (Endothia parasitica och Aspergillus niger).

Ställ din egen fråga

Konsumentkontakt

Telefon
020 - 725 515

Våra telefontider är

Måndag - fredag 08:00 - 12:00

Senaste besvarade frågorna


Populära avdelningar