10/4/2018

58% lägre utsläpp med ny växtbaserad förpackning

Alla Valios yoghurtförpackningar tillverkas numera av helt förnybar växtråvara. Goda nyheter för miljön då koldioxidutsläppen minskar med så mycket som 58% i jämförelse med den gamla förpackningen.

Att förpackningen görs på helt förnybar växtråvara innebär att skruvkorken, inner- samt ytterhöljet på förpackningen är tillverkade av bioetanol som görs på sockerrör. Genom att samtliga yoghurtförpackningar nu bytts ut, reduceras utsläppen av koldioxid med hela 330 ton i Sverige per år. 

– För oss på Valio är det viktigt att vi tar vårt ansvar och att vi aktivt arbetar för en mer hållbar produktion. Vi vill genom vårt initiativ hjälpa konsumenter att fatta miljömässigt kloka beslut. Den nya växtbaserade förpackningen ger 58% lägre koldioxidutsläpp jämfört med den gamla förpackningen, vilket såklart är en stor vinst för miljön. Nästa steg är att även göra mjölkförpackningarna helt växtbaserade. Det innebär en större utmaning rent tekniskt, men vi gör framsteg och steg för steg kommer vi även där att minska CO2 utsläppen, säger Tanja Virtanen-Leppä, förpackningsansvarig på Valio. 

Förpackningen har tagits fram i samråd med Tetra Pak och formatet på förpackningen samt dess egenskaper är exakt samma som i den gamla förpackningen. Det går alltså inte att med blotta ögat se någon skillnad på den gamla eller nya förpackningen. Den nya förpackningen återvinns också precis som den gamla, där skruvkorken sorteras som plast och den övriga förpackningen som kartong.

Om CO2-utsläpp*
Genomsnittssvensken släpper ut ca 7 ton koldioxid per år. De minskade utsläppen för alla Valios yoghurtförpackningar täcker alltså 47 personers koldioxidutsläpp per år.
Andra exempel på vad 330 ton koldioxidutsläpp motsvarar:

  • Köra jorden runt 43 gånger
  • Köra fram och tillbaka mellan Stockholm och Åre 1417 gånger
  • Flyga tur och retur Malmö-Bangkok 103 gånger
  • Använda en hårtork i 6,6 miljoner timmar (om du använder grön el)
  • Dammsuga i 990 000 timmar (om du använder grön el)
  • Köpa 9900 par jeans

För mer information vänligen kontakta:
Emelie Andersson, PR-konsult, Kelly and Pling
070-372 76 18, emelie.a@kellyandpling.com

Anette Björnlund, marknadschef, Valio Sverige AB
08-725 51 50, anette.bjornlund@valio.fi

*Uppskattningar baserade på Zeromissions uträkningar från IEA’s energimix Sverige, 2017