Fortsätt till innehållet
Matinspiration

5 enkla pastagratänger

Det finns många anledningar till att laga en härlig pastagratäng – det är enkelt att laga och sköter sig själv i ugnen, det räcker till många och passar perfekt till matlåda. Men den främsta anledningen är ändå att det är gott! Vi har samlat ihop ett gäng riktigt goda (och enkla) pastagratänger.

Pastagratäng med köttfärs

Tänk spagetti med köttfärs men i gratängform. Köttfärsgratäng med pasta, helt enkelt! Satsa på att laga en god köttfärssås och blanda upp med pasta i en ugnssäker form. Välj exempelvis Penne, Rigatoni eller någon makaron liknande pastasort? Toppa sedan gratängen med ost innan du sätter den i ugnen.

Pastagratäng med rökt lax eller skinka

Pastagratäng kan varieras med enkla medel med hjälp av smaken från valt protein. Ta hjälp av kallrökt lax eller rökt skinka för att ge gratängen extra smaksättning, och även här går det utmärkt att använda sig av rester!

Vegansk pastagratäng med svamp och spenat

Pastagratäng med grönsaker går att variera i det oändliga! Testa att steka zucchini, champinjoner, lök i vitlök och olivolja och blanda upp med pasta och valfri sås. Addera soltorkad tomat för extra smak och om du vill, även fetaost om du vill ha en medelhavsinspirerad touch.

Pastagratäng med bacon eller kassler

Testa en pasta carbonara inspirerad pastagratäng med ostsås, parmesan och bacon. Kassler fungerar också om du har det hemma. Oavsett om du väljer kassler eller bacon så se till att dela köttet i mindre bitar så det blir enkelt att skära upp och äta gratängen.

Pastagratäng med ost

Låt olika typer av ostar sätta smak på din gratäng. I receptet nedan har vi använt den karaktäristiska blåmögelosten som ger mycket smak, men här kan du välja den ost du föredrar eller har hemma.