Veganskt, vegetariskt eller laktosfritt i jul?

Svenskarnas kostvanor har ändrats och julbordet ändras med dem. Enligt Valios undersökning Magrapporten® har över hälften av alla hushåll fler än en kosthållning, till exempel att någon i hushållet är vegetarian, laktosintolerant eller undviker gluten. Siffrorna visar också att allt fler lagar mat hemma och experimenterar i matlagningen.

Inför julen presenterar vi nya siffror från Magrapporten® 2021, Sveriges största undersökning om kost och maghälsa utförd av Kantar Sifo på uppdrag av oss på Valio. Resultaten är högst relevanta nu när julen börjar närma sig. I mer än hälften av alla svenska hushåll har medlemmar olika kosthållning, vilket kan bli utmanande för julmatsplaneringen. Undersökningen visar även att nästan varannan svensk har lagat mer mat senaste året, och att mer än var tredje har provat att laga helt nya maträtter.

-Att ha olika kosthållning i familjen kan vara knepigt, men utbudet av veganska, vegetariska eller laktosfria ingredienser ökar stadigt. Vi ser i Magrapporten® 2021 att allt fler testar nytt i köket och vi tror att många kommer introducera nya varianter av klassiska julrätter på årets julbord, om inte annat för att kunna bjuda på rätter som alla gäster kan äta. Vem vet, i år kanske blir det första året då man byter ut de klassiska köttbullarna till veganska dito, säger Anette Björnlund, kommunikationschef på Valio Sverige, säger Anette Björnlund, kommunikationschef på Valio Sverige.

-Att till exempel laga veganskt eller vegetariskt är inga problem idag, instämmer Zeina Mourtada, kock och matskribent. Det är också så spännande när traditionell svensk mat utmanas av influenser från resten av världen. Jag älskar till exempel libanesisk mat och om det ska firas något äter jag gärna det. Om man tillåter sig att bli inspirerad av utländska rätter blir det lättare att vara kreativ och komma på nya julrätter, som också kan passa flera, det är bara fantasin som sätter gränserna, avslutar Zeina.

Zeina tolkar de traditionella julköttbullarna

Här tipsar Zeina om veganska alternativ julköttbullar med smak av mellanöstern. Bullarna kan göras såväl laktosfria som vegetariska. Du kan även hitta Zeinas recept på Salata Rusa här, en ny rätt till julbordet som kan vara ett alternativ till gubbröran och som passar bra till sillen. Salata Rusa är världens mest populära sallad som också är ett måste på julbordet i många kulturer. Den kan varieras i det oändliga och här har Zeina gjort den laktosfri med Valios crème fraiche.

För andra julrecept som passar flera, tryck här.

Fakta från undersökningen:

  • I 43% av svenska hushåll har medlemmarna samma kosthållning (2019: 32%)
  • I norra Sverige har 50 % av hushållen samma kosthållning medan i Stockholm är det 38%.
  • 52 % av svenskarna köper olika mejeriprodukter till olika familjemedlemmar (2019: 41 %).
  • 35 % av svenskarna har experimenterat mer med maten det senaste året.
  • Var femte ung kvinna är idag vegetarian eller vegan (2019: 15%), att jämföra med 7% av alla svenskar.
  • 48 % av unga kvinnor (16-24 år) är idag flexitarianer (2019: 35 %).

Julrecept

Det moderna julbordet är både nostalgiskt och nytänkande. Det traditionella svenska julbordet förknippas kanske oftast med skinka, inlagd sill och köttbullar men idag finns många alternativ för den som vill prova nytt eller föredrar vegetariska varianter. Här har vi samlat recept på allt från klassiska julrätter till alternativa julfrukostar och vegetarisk julmat. Kom ihåg att vara rädd om magen i jul.

Till recepten