11/7/2019

Laktosfritt, vegetariskt eller glutenfritt? Olika är det nya normala

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll förekommer det allt oftare olika önskemål kring maten. Vi lagar varianter av samma rätter, eller serverar helt olika maträtter på middagsbordet. Det visar ny statistik från Magrapporten® 2019, Sveriges största undersökning om maghälsa genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Valio. 

4 av 10 hushåll har två eller flera olika kosthållningar kring maten och nästan 1 av 5 hushåll uppger att förändringen har skett bara det senaste året. Hur löser hushållen med många önskemål sina middagar då? Jo, 6 av 10 hushåll uppger att de serverar olika eller delvis olika maträtter medan 1 av 4 lagar något som passar alla.  

– Vanligtvis är det den sociala kontexten som beslutar om vad du äter. Med kollegorna äter du på ett sätt, med vännerna på ett annat och hemma på det sätt som familjen äter. Men när vi blir mer individuella i vad vi äter, förvandlas hemmet till en fristad där maten anpassas för att passa allas olika önskemål kring mat, säger Richard Tellström, måltidsforskare och etnolog.

Laktosfritt eller växtbaserade alternativ snart i vartannat hem
När det kommer till att handla olika mejeriprodukter uppger drygt hälften av hushållen med olika kosthållning att de anpasssar inköpen av produkter till familjen. Knappt hälften uppger att de har laktosfri mjölk eller ett växtbaserat alternativ till mjölk hemma i kylskåpet. Orsakerna till varför vi använder olika typer av mjölk är flera. Enligt Magrapporten® är den främsta anledningen till att köpa laktosfri mjölk att magen ska må bra, medan de flesta använder växtbaserade alternativ för miljöns skull.

– Vi ser i försäljningsstatistiken att fler överger den ordinarie mjölken för laktosfria eller växtbaserade alternativ. Idag finns många alternativ i mejerihyllan, och vi tycker att man ska välja det som man själv mår bra av, säger Anette Björnlund, media- och kommunikationschef på Valio.

Tips på maträtter som passar många olika önskemål hittar du på valio.se, till exempel en vegansk lasagne gjord på havredryck. 


För mer information, kontakta: 
Elin Mattsson, presskontakt på Valios kommunikationsbyrå Shomei 
Mail: elin.m@shomei.se
Mobil: 070-660 59 58

Anette Björnlund, media- och kommunikationschef, Valio Sverige AB 
Mail: anette.bjornlund@valio.se
Telefon: 08-725 51 50 
 

Fakta från undersökningen:
•    37 % av svenskarna med mer än en person i hushållet, uppger att de har två eller flera sorters kosthållning i hushållet
•    16 % av svenskarna med mer än en person i hushållet, uppger att matpreferenserna i hushållet har blivit mer olika det senaste året

Middagen i hushåll med olika kosthållning
•    58 % av hushållen som har olika kosthållning i hemmet löser middagen med olika eller delvis olika maträtter
•    43 % av hushållen som har olika kosthållning håller sig till endast en maträtt när det ska lagas middag 
•    25 % av hushållen som har olika kosthållning lagar något som passar alla

Mejeriprodukter* i hushåll med olika kosthållning
•    53 % köper olika mejeriprodukter till hushållet
•    46 % köper samma mejeriprodukter till alla i hushållet
•    45 % har laktosfri mjölk eller ett växtbaserat alternativ till mjölk i kylskåpet

* med mejeriprodukter avses här vanligt mejeri, laktosfritt respektive växtbaserade alternativ.

Topp 5 – främsta anledningarna till att köpa laktosfri mjölk  
1.    Magen mår bra – 45 %
2.    Köper till någon annan i mitt hushåll – 29 %
3.    Lång hållbarhet – 26 %
4.    Något som alla kan dricka – 16 %
5.    Mår bra i helhet – 10 % 

Topp 5 – främsta anledningarna till att köpa växtbaserat alternativ till mjölk
1.    För miljöns skull – 46 % 
2.    För djurens skull – 38 %
3.    God smak – 37 %
4.    Magen mår bra – 29 % 
5.    Lång hållbarhet – 24 %
 
Om undersökningen: 
Valio har sedan början av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2019 är den fjärde upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 13-19 juni 2019. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 896 personer mellan 16–34 år, 750 personer mellan 35–55 år och 355 personer mellan 56–79 år. De intervjuade ingår i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel. Intervjutiden var cirka 18 minuter och svarsfrekvensen 26 %. 

Om Valio:
Valio grundades i Finland 1905. 1994 introducerades Valio i Sverige och 2002 lanserades de första laktosfria produkterna på den svenska marknaden. Varje år investerar Valio ca 250 miljoner kronor i forskning, utveckling och nya innovationer. Satsningen har resulterat i ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter som smakar som de ska. Nu har Valio överfört den kunskapen till växtbaserat och erbjuder ett växande sortiment av gurt och dryck under varumärket Oddlygood. Valio är även känt för sitt goda smör och krämiga yoghurt. Valio har kontinuerligt ökat försäljningen på den svenska marknaden och omsatte 2018 ca 1 170 MSEK. Resan med att utveckla goda och hälsosamma produkter för ditt välbefinnande fortsätter även i framtiden. www.valio.se