Fortsätt till innehållet
Operabakelse med kola, hallon och choklad

Operabakelse med kola, hallon och choklad

En klassisk operakaka i ny tappning med salt kola, hallon och choklad. En dessert som garanterat imponerar!

Operabakelse med kola, hallon och choklad

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Jocondebotten

  • äggvita
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl hasselnötsmjöl
  • ¾ dl vetemjöl

Salt kolasås

Kolasmörkräm

  • 50 g vit choklad (ev. laktosfri)
  • 150 g
    Valio Laktosfri smör, rumstempererat
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl kolasås
  • 1½ krm salt

Chokladganache

  • 150 g mörk choklad (70%)
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 msk
    Valio Laktosfri smör, rumstempererat
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1½ krm salt

Hallonsylt

  • 250 g hallon (färska eller frysta)
  • 100 g strösocker
  • ½ msk lime, pressad

Till montering

  • 1 tsk hallonpulver
  • 12  färska hallon

Instruktioner

Botten

  1. Sätt ugnen på 200°C. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.Vispa äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke. Vispa i strösocker, lite i taget och vispa tills en fast maräng. Vänd försiktigt ner hasselnötsmjöl och vetemjöl med en slickepott.
  2. Bred ut smeten i plåten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter. Vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna lite innan du drar loss bakplåtspappret.

Salt kolasås

  1. Koka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg ca 150 grader. Rör om då och då.
  2. Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till en jämn sås. Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vanilj.
  3. Häll över såsen i en burk och låt svalna i rumstemperatur.

Kolasmörkräm

  1. Smält vit choklad och låt svalna.
  2. Vispa rumstempererat smör, florsocker och vaniljsocker ljust och luftigt med ballongvisp. Tillsätt rumstempererad kolasås, lite i taget. Tillsätt sist den vita chokladen och salt under omrörning.

Chokladganache

  1. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och honung.
  2. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i ca 30 sek innan du börjar röra om till en slät blandning. Rör sen ner smör och salt.
  3. Plasta längst med ytan och låt stelna ett par timmar i rumstemperatur tills du har en bredbar konsistens.

Montering

  1. Skär bottnarna i tre lika stora bitar.
  2. Bred på ett lager ganache och ringla över lite kolasås. Lägg på nästa botten och bred på ett tunt lager sylt och sen ett tjockt lager kolasmörkräm. (Brer du ett för tjockt lager sylt har smörkrämen svårt att fästa). Lägg på sista bottnen. Bred på ett lager till med ganache och stryk en slät yta med tex en palett. Ställ i kyl några timmar.
  3. Kantskär och skär sen i bitar. Pudra över hallonpulver och dekorera med färska hallon.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.