
Förberedelsetid
Aktiv
1 h
Passiv
4 h
Totalt
5 h
Svårighetsgrad
-
Erfarna bröd
- Ugn150°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderJocondebotten
- 5 äggvita
- 2 dl strösocker
- 3 dl hasselnötsmjöl
- ¾ dl vetemjöl
Salt kolasås
- 2 dl strösocker
- 185 g glukossirap
-
2⅔ dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 1 tsk vaniljextrakt
-
80 g
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- ½ tsk salt
Kolasmörkräm
- 50 g vit choklad (ev. laktosfri)
-
150 g
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 1 msk florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl kolasås
- 1½ krm salt
Chokladganache
- 150 g mörk choklad (70%)
- 1½ dl vispgrädde
- 1 msk honung, flytande
-
1 msk
Valio Laktosfri smör, rumstempereratSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 1½ krm salt
Hallonsylt
- 250 g hallon (färska eller frysta)
- 100 g strösocker
- ½ msk lime, pressad
Till montering
- 1 tsk hallonpulver
- 12 färska hallon
Dela recept
Instruktioner
Botten
- Sätt ugnen på 200°C. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.Vispa äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke. Vispa i strösocker, lite i taget och vispa tills en fast maräng. Vänd försiktigt ner hasselnötsmjöl och vetemjöl med en slickepott.
- Bred ut smeten i plåten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter. Vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper och låt svalna lite innan du drar loss bakplåtspappret.
Salt kolasås
- Koka upp glykos och strösocker på medelhög till hög värme. Låt småkoka tills det blivit en gyllenbrun färg ca 150 grader. Rör om då och då.
- Tillsätt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka tills allt gått ihop till en jämn sås. Dra kastrullen från värmen, tillsätt smör, salt och vanilj.
- Häll över såsen i en burk och låt svalna i rumstemperatur.
Kolasmörkräm
- Smält vit choklad och låt svalna.
- Vispa rumstempererat smör, florsocker och vaniljsocker ljust och luftigt med ballongvisp. Tillsätt rumstempererad kolasås, lite i taget. Tillsätt sist den vita chokladen och salt under omrörning.
Chokladganache
- Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och honung.
- Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i ca 30 sek innan du börjar röra om till en slät blandning. Rör sen ner smör och salt.
- Plasta längst med ytan och låt stelna ett par timmar i rumstemperatur tills du har en bredbar konsistens.
Montering
- Skär bottnarna i tre lika stora bitar.
- Bred på ett lager ganache och ringla över lite kolasås. Lägg på nästa botten och bred på ett tunt lager sylt och sen ett tjockt lager kolasmörkräm. (Brer du ett för tjockt lager sylt har smörkrämen svårt att fästa). Lägg på sista bottnen. Bred på ett lager till med ganache och stryk en slät yta med tex en palett. Ställ i kyl några timmar.
- Kantskär och skär sen i bitar. Pudra över hallonpulver och dekorera med färska hallon.
Till recepten
Dela recept