Fortsätt till innehållet
Cheesecake med citron och mascarpone

Cheesecake med citron och mascarpone

Cheesecake med mascarponeost och smak av citron och limoncello. På toppen en fluffig Italiensk maräng.

Cheesecake med citron och mascarpone

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Botten

Cheesecake

  • 225 g mascarpone
  • 1¼ dl
    Valio Laktosfri yoghurt naturell 4 %
    Prova vår extra krämiga naturella yoghurt utan laktos. Yoghurten är lika god till frukost eller…
    Valio Laktosfri yoghurt naturell 4% 1000 g
  • 120 g
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 ägg ägg
  • ½ dl vetemjöl
  • 0 kg citronskal från 1 citron
  • 2 msk citron (pressad)
  • 3 msk limoncello

Lemon curd

Italiensk maräng

  • äggvitor
  • ½ dl vatten
  • 150 g strösocker

Instruktioner

Botten

  1. Värm ugnen till 175°C. Klä en springform ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och mixa kakorna till smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut smulbottnen i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Cheesecake

  1. Värm ugnen till 175°C. Klä in springformen med ugnsfolie. Ugnsfoliet skall gå upp på kanten så det inte kommer in vatten i formen senare.
  2. Blanda mascarpone, yoghurt och grädde klumpfritt i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, citronskal, pressad citron, limoncello och salt. Vispa i äggen. Sikta i vetemjölet och vänd ner i smeten.
  4. Ställ formen på en plåt med höga kanter. Häll vatten i plåten ca 1-2 cm upp på kanten på formen. (Ångan gör att din cheesecake inte spricker.) 
  5. Grädda cheesecaken i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan stabilisera sig några timmar innan du skär i den.

Lemon curd

  1. Blanda ihop äggulorna och hälften av sockret i en bunke.
  2. Koka upp citronsaft, citronskal resten av sockret och smör i en kastrull.
  3. Häll över det i äggsmeten, blanda och häll tillbaka i kastrullen. Låt koka upp under konstant omrörning till första bubblan. Låt svalna.

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke tillhörande en assistent.
  2. Koka vatten och socker i en kastrull till 121–123 grader. Vispa äggvitorna till ett tjockare skum när det är några grader kvar. Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggviteskummet medan du vispar på medelhög till hög hastighet.
  3. Vispa på medelhög hastighet tills marängen är fast, glansig och sval.
  4. Använd marängen direkt, bränn eventuellt av med gasbrännare för fin effekt. Det går bra att förvara tårtan med marängen på i kylen någon dag. Dekorera med citronskal.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.