Fortsätt till innehållet
Gougère (ostbollar)

Gougère (ostbollar)

Gougère är luftiga små bakverk av så kallad chouxdeg, smaksatt med ost. Servera dem nygräddade som de är eller fyll dem med crème fraîche och löjrom, för ett festligt drinktilltugg eller som en förrätt.

Gougère (ostbollar)

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder
  • 1¼ dl vatten
  • 1¼ dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1l
  • 110 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1 tsk strösocker
  • ¾ tsk salt
  • 2¾ dl vetemjöl
  • ägg
  • 60 g finriven lagrad ost t ex Gruyère

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 210°C. Lägg bakplåtsspapper på två plåtar.
  2. Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull. Ta av från värmen, häll ner allt mjöl och rör kraftigt med en träslev till en slät deg.
  3. Sätt kastrullen på värmen igen och rör vidare ett par minuter tills degen är fast. Dra av kastrullen från värmen och låt svalna ett par minuter. Tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning. Rör ner osten.
  4. Låt degen vila ca 10 minuter och spritsa ut bollar (ca 2-3 cm i diameter) på en plåt med bakplåtspapper. Blöt ett finger och tryck ner toppen så den blir rund.
  5. Baka ca 20 minuter tills de är helt genomgräddade och har fin färg. Tar du ut bollarna för tidigt så sjunker de ihop.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.