Ingredienser

8 portioner

Hjortrontårta med blomdekoration

Hjortrontårta

Beskrivning

Hjortrontårta med knäckig kolasås är en klassisk bakelse för alla typer av fester. Dess sofistikerade utseende och goda smak går aldrig ur tiden. Om du gillar hjortron är detta en efterrätt du verkligen kommer att uppskatta!

Ingredienser

8 portioner

Gör så här:

  1. Gör tre tårtbottnar enligt ett klassiskt recept eller köp färdig tårtbotten i tre delar (18-20 cm i diameter). 

  2. Fukta tårtbottnarna jämnt på varje sida. 

  3. Vispa grädden och kvargen i en skål. Blanda hjortonsylt och hjorton. Lämna några hjortron kvar till dekoration.

  4. Fördela hälften av hjortronsylten på tårtbotten. Lägg på en fjärdedel av gräddblandningen men inte hela vägen ut till kanten. 

  5. Koka grädden och farinsockret till en kolasås på medelhög värme, cirka 5 minuter. Du kan testa att kolan är färdig genom att göra ett kulprov (hälla några droppar kola i kallt vatten, om den sprider sig behöver den koka mer). Du ska kunna forma kolan med fingrarna, då är den färdig.

  6. Häll den något kylda kolasåsen på mitten av kakan och låt den sprida sig, men inte så att den åker över kanterna. Applicera med spatel om det behövs.

  7. Spritsa ut vispad grädde på kanterna. För att spritsa strängar behöver du en bladtyll (15 mm). Spritsa horisontellt och börja nedifrån, en rad i taget. Skaka lätt på handen när du avslutar varje sträng så får du ett vågigt mönster. Spritsa en sida åt gången tills du når toppen, kanten med kolasås ska täckas.  

  8. Dekorera med hjortron (och blommor).


Tips! 

Tårtan kan med fördel göras flera timmar (även dagar) i förväg, dekorera då istället precis innan servering så att smak och fukt behålls.
Tårtan kan frysas. 


Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Hjortrontårta


Populära avdelningar