Ingredienser

8 portioner

  • 180 g Digestivekex
  • 75 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 3 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 2 1⁄2 dl farinsocker
  • 8 st gelatinblad (till kolafyllning)
  • 500 g Valio Eila® laktosfri vaniljsås
  • 400 g Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
  • 4 msk vatten
  • 5 st gelatinblad (till jordgubbsfyllning)
  • 500 g jordgubbar (färska eller frysta)
  •     färska jordgubbar (i kanterna på formen)

Jordgubbstårta med smörkola

Beskrivning

Jordgubbar och ljumma sommarkvällar är som skapta för varandra. Så när solen sänker sig och luften fortfarande dallrar – bjud på en kvargfräsch och supersomrig jordgubbstårta med smörkola. Och njut lite extra av sommarkvällen.

Ingredienser

8 portioner

  • 180 g Digestivekex
  • 75 g Valio Eila® laktosfritt smör
  • 3 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
  • 2 1⁄2 dl farinsocker
  • 8 st gelatinblad (till kolafyllning)
  • 500 g Valio Eila® laktosfri vaniljsås
  • 400 g Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
  • 4 msk vatten
  • 5 st gelatinblad (till jordgubbsfyllning)
  • 500 g jordgubbar (färska eller frysta)
  •     färska jordgubbar (i kanterna på formen)

Gör så här:

Botten

  1. Täck botten på en löstagbar form (med en diameter på 24 cm) med bakpapper. Täck innerkanten på formen med kantfolie. Du kan också använda utklippta remsor av bakpapper. Krossa Digestivekexen i en mixer. Smält smöret och blanda i de krossade kexen. Tryck ut blandningen i botten på formen. Skär jordgubbarna i skivor och placera skivorna mot kanten på innersidan av formen.
  2. Lägg gelatinbladen (8 + 5) till fyllningarna i blöt i kallt vatten.
  3. Häll i grädde och farinsocker till kolafyllningen i en kastrull. Koka upp och låt koka i cirka en minut, så att sockret löses upp i grädden. Kyl av i kallt vattenbad. Låt sedan svalna i kylskåp så att såsen tjocknar. 
  4. Mosa jordgubbarna till puré med en stavmixer. Låt cirka en deciliter av jordgubbspurén koka upp och smält gelatinbladen (5 st) i purén. 
  5. Blanda vaniljsås, vaniljkvarg och kolasås med en visp. Koka upp vattnet och smält de sista gelatinbladen (8 st) i det, blanda ordentligt tillsammans med kolasåsen. 
  6. Varva kola- och jordgubbsfyllning i mitten av formen. Mot slutet kan mängden minskas så att man får ett tätt ringmönster i mitten. Du kan även justera mönstret genom hur högt du häller i. Om fyllningen rinner ner i botten häller du närmare ytan på fyllningen.
  7. Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna i cirka fyra timmar eller till följande dag. Ta loss den stelnade tårtan ur formen och placera den på ett serveringsfat.

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Jordgubbstårta med smörkola

Andreas skriver:

Gelatin???
Låter gott men lite svårt att lista ut vad man ska göra med gelatinbladen. 8+5 men det ska i flera olika fyllningar vid olika tillfällen.

Kelly skriver:

Hej Andreas,
Tack för att du hör av dig till oss. Du har rätt, det är svårt att förstå hur gelatinbladen ska fördelas. Vi ser över det här snarast! Varmaste hälsningar, Nena på Valio

Anna skriver:

Fina ränder
Förstår inte hur man ska få till det fina, roliga mönstret. Några bra tips?

Kelly skriver:

Fina ränder
Hej Anna! Tack för din fråga! Mitt tips är att ringla tunna strängar med fyllning, som man sedan fyller på lager för lager för att bygga på höjden, kan man få det fina mönstret i tårtan. Varma hälsningar, Madeleine på Valio


Populära avdelningar