Ingredienser

12 portioner

Choklad- och hallontårta

Laktosfri choklad- och hallontårta

Beskrivning

Recept på en ljuvlig laktosfri tårta med smak av choklad och hallon.

Ingredienser

12 portioner

Gör så här:

Kakan

  1. Vispa 4 dl socker och 4 st ägg med elvispen i minst 5 minuter. 
  2. Smält 200 g av smöret och blanda med 1 1/2 dl mjölk. 
  3. Blanda 5 1/2 dl mjöl, 4 tsk bakpulver och 4 tsk vaniljsocker. 
  4. Blanda samman alla tidigare ingredienser och rör i de frysta hallonen.
  5. Smörj och bröa en hög form (10-12 cm) med måtten 20-22 cm i diameter och häll i smeten. 
  6. Baka av i ugn i 40 minuter på 175°C. Känn med sticka så att kakan är färdig inuti. Låt svalna ordentligt.

Hallonmousse

  1. Gör en sockerlag genom att koka 1/2 dl socker och vatten, låt svalna. Lägg de 4 gelatinbladen i blöt och smält över vattenbad enligt instruktionerna på förpackningen, blanda med hallonpurén och sockerlagen. Vispa 3 dl grädde hårt. Vänd ihop grädden med hallonpuréblandningen. 
  2. Låt stå kallt i 15-20 minuter innan du lägger den på tårtan.

Chokladmousse

  1. Lägg 4 av gelatinbladen i blöt. Låt mjölken sjuda upp och bryt i 150 g av chokladen, rör om så att den smälter, lägg i gelatinbladen. Låt svalna till minst ljummet. Vispa 3 dl grädde hårt. Vänd ihop grädden med chokladen.
  2. Låt stå kallt i 15-20 minuter innan du lägger den på tårtan.

Chokladgarnering

  1. Smält chokladen över vattenbad.
  2. Bred ut över smörpapper och låt stelna tills nästan hård. Skär sedan ut rektanglar med hjälp av en sporre.

 

Foto: Annika Broman. 

Skriv en kommentar

Obligatoriska fält är markerade *

Kommentarer på Laktosfri choklad- och hallontårta

eva.ber2@telia.com skriver:

allegi mot mjölkprotein
Kan jag använda era recept

Christopher skriver:

Hej Eva,
Om du är allergisk mot mjölkprotein kan du tyvärr inte använda våra recept då de endast är fria från laktos. Vänliga hälsningar Christopher

Hanne Petersen skriver:

Förtydligande av recept
"Vispa 4 dl socker och 4 st ägg med elvispen i minst 5 minuter. Smält 200 g av smöret och blanda med 1 1/2 dl mjölk. Blanda 5 1/ dl mjöl, 4 tsk bakpulver och 4 tsk vaniljsocker. Blanda samman alla tidigare ingredienser och rör i de frysta hallonen." Blanda 5 1/ dl mjöl. Vad menas med detta. Blanda hur mycket av vad med vad? Ser tacksamt emot ett svar. Min lactosintoll. son behöver pigas upp. Mvh Hanne Petersen drowe@netatonce.net

Christopher skriver:

Hej Hanne,
Tack för din kommentar, vi har nu förtydligat instruktionerna. Hoppas att det är klarare nu. Hälsningar Christopher

Nathalie skriver:

Det står att man ska blanda
Det står att man ska blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Var inte så svårt att lista ut det :)

Leenu skriver:

Byt ut ingredienser så passar den ännu fler :-)
Mmm, den här kan jag försöka baka en både naturligt glutenfri och laktosfri variant av. Och byter gelatinet mot vegetabiliskt geleringsmedel (Gelésocker Multi) så kan även vegetarianer mumsa av den!

Christopher skriver:

Hej Leenu,
Tack för din kommentar. Du får väldigt gärna återkomma med en recension av hur det gick med den utbytta ingrediensen. Hälsningar Christopher

Jossan skriver:

Älskar era recept
Jag är laktosfri och era recept är perfäkta för mig och min dotter som är laktosfria I LOVE YOU

Sofi skriver:

Hej Jossan
Vad roligt att höra att du tycker om våra recept :) mvh//Sofi

ahrengart@yahoo.se skriver:

Mousse
Kan jag göra båda mousse-sorterna dagen före?

Kelly skriver:

Hej!
Tack för din fråga! Ja det ska gå bra! Men se till att täcka moussen väl så att den inte tar smak av annat från kylskåpet. Varma hälsningar, Nena på Valio


Populära avdelningar