
Förberedelsetid
Aktiv
1 h 10 min
Passiv
1 h 20 min
Totalt
2 h 30 min
Svårighetsgrad
-
Erfarna bröd
- Ugn175°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängder-
50 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
-
1 dl
Valio Laktosfri mjölkdryck 3%I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 3 ägg
- 2½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 1 krm salt
- 1 citron, finrivet skal
-
0 kg
Valio Laktosfri smör, till formenSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
Päronkompott
- 4 päron
- 1 dl syltsocker
- ½ dl vatten
- 1 msk citron, pressad
- 1 krm kardemumma, stött eller malen
Vaniljkräm
- ½ vaniljstång
-
1½ dl
Valio Laktosfri mjölkdryckI Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 3 äggulor
- ½ dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse tex Maizena
-
1 msk
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- ½ krm salt
Montering
-
2 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 400 g rosa marsipan
- 50 g lila marsipan
- 50 g blå marsipan
- 50 g grön marsipan
Dela recept
Instruktioner
Bottnar
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj en springform ca 18 cm diameter med lite smör på kanterna och tryck ner ett bakplåtspapper i bottnen så att det fäster.
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken. Rör ner citronskalet.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, den ska inte vara kletig i mitten. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.
Päronkompott
- Skala och kärna ur päronen. Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull med vatten, socker, pressad citronsaft och kardemumma.
- Låt koka tills päronen är mjuka och mixa slätt med en stavmixer.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull. Ta av från värmen och låt dra i ca 10 minuter. Ta upp vaniljstången.
- Vispa äggulor, socker och majsstärkelse ljust och luftigt i en bunke. Sila den varma mjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp på medelvärme under ständig vispning tills krämen tjocknar. Koka ca 1 minut under vispning. Ta från värmen.
- Rör ner smöret och tillsätt saltet. Låt svalna helt. Förvara i kylskåp.
Montering
- Vispa grädden och 1 dl av vaniljkrämen till en fast kräm, även kallad diplomatkräm. Ställ åt sidan.
- Skär tårtbottnen i 3 delar. Lägg mellanbottnen på ett serveringsfat och bred på den resterande vaniljkrämen. Lägg på den översta tårtbottnen och bred på päronkompotten. Lägg på den understa bottnen med den platta sidan uppåt för att få en så rak yta som möjligt. Bred diplomatkräm runt hela tårtan. Ställ in tårtan i kylen. Detta kan med fördel göras dagen innan servering.
- Kavla ut den rosa marsipanen ca 2-3 mm tjock och lägg över tårtan. Stryk längst med kanterna på tårtan så att marsipanen lägger sig slät mot tårtan. Skär av överflödig marsipan någon mm från kanten, marsipanen kan dra sig lite uppåt så ha lite marginal.
- Kavla ut resten av marsipanen var för sig och stansa och skär ut olika former inspirerade av 80-talet. Måla eventuellt mönster med en svart livsmedelspenna. Fukta bitarna på baksidan med lite vatten och fäst på tårtan.
- Förvara tårtan i kyl utan plast. Tårtan blir bäst om den äts inom ett dygn, sen kan marsipanen bli lite blöt.
- Tips: Pensla bottnarna med saft eller sockerlag innan de läggs ihop för en ännu saftigare tårta.
Till recepten
Dela recept