Förberedelsetid
Aktiv
1 h 15 min
Passiv
30 min
Totalt
1 h 45 min
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn175°C
Recension
5
stjärnor av fem
1 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderTårtbotten
-
50 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
-
1 dl
Valio Laktosfri mjölkdryckI Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 3 ägg
- 2½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2½ dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk finrivet citronskal
- 1 krm salt
Vaniljkräm
- ½ vaniljstång
-
2½ dl
Valio Laktosfri mjölkdryckI Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 3 äggula
- ½ dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse t ex Maizena
-
15 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- ½ krm salt
Hallonsylt
- 300 g hallon, färska eller frysta
- ½ dl vatten
- 150 g syltsocker
- 2 krm kardemumma, stött
Montering
- 1 rosa marsipanlock, färdigköpt
- 1 grönt marsipanlock, färdigköpt
-
3 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 1 msk florsocker
Dela recept
Instruktioner
Tårtbotten
- Värm ugnen till 175°C. Klä en plåt, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper
- Smält smöret och häll i mjölken.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och luftigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, citronskal och salt. Vänd försiktigt ner i äggsmeten omväxlande med smörmjölken. Häll smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Prova med en sticka, den skall inte vara kletig i mitten. Låt kakan svalna helt.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
- Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
- Vispa äggula, socker och majsstärkelse luftigt i en bunke. Sila ner den ljumna vaniljmjölken.
- Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka 1 minut efter att den tjocknat, ta av från plattan och tillsätt smör och salt. Låt svalna.
- Förvara krämen i kylen fram till servering. Vispa ev upp med lite grädde före montering för att få den krämig igen.
Hallonsylt
- Koka upp hallon, vatten, socker och kardemumma i en kastrull. Låt småkoka ca 10 minuter. Låt svalna.
- Fyll en spritspåse med sylten. Förvara i kyl.
Montering
- Ta fram 6 portionsglas eller små dessertskålar.
- Dela bottnen på mitten och skär igenom bottnen så du får 4 tunnare anslag. Stansa ut 6 runda bottnar med hjälp av ett glas, samma som tårtan ska serveras i.
- Stansa ut 6 rundlar av marsipan med samma glas från det gröna marsipanlocket.
- Forma marsipanrosor. Ett tips är att använda sig av en ros-stans.
- Lägg en tårtbotten i varje glas. Spritsa på ett lager med vaniljkräm och sen ett lager med hallonsylt.
- Vispa grädden till mjuka toppar och lägg på som sista lager. Stryk ut grädden jämnt med glaskanten en palett eller en stekspade.
- Täck med ett lock av grön marsipan. Dekorera med en marsipanrosor och pudra över florsocker.
- TIPS: Tårtbotten räcker till fler än 6 rundlar. Gör några extra och lägg i frysen tills nästa gång du blir sugen på prinsesstårta. Du kan också göra cake pops, dammsugare eller en trifle.
Till recepten
Dela recept