Förberedelsetid
Aktiv
45 min
Passiv
1 h 15 min
Totalt
2 h
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn225°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderDeg
- 1 g (2 förp) saffran
- 1 tsk socker (för att aktivera jästen)
-
4 dl
Valio Laktosfri mjölkdryck 3%I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 50 g jäst för söta degar
-
150 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 2 dl socker
-
200 g
Valio Laktosfri lätt crème fraiche 12%Valio laktosfri lätt crème fraiche har en naturell, krämig, god och fyllig smak. Passar bra…
- ½ tsk salt
- 1 ägg
- 14 dl, 840 g vetemjöl
Fyllning
- 200 g mandelmassa
-
100 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 2 msk socker
- 2 tsk vaniljsocker
Pensling och topping
- 1 ägg
- ½ dl pärlsocker
- ½ dl mandelflarn
Dela recept
Instruktioner
- Stöt saffranet med 1 tsk socker i en mortel. Blanda med 1 msk hett vatten och låt stå i ca 20 minuter för att frigöra färg och smak.
- Smula jästen i en bunke. Häll över den fingervarma mjölken (ca 37 °C) och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt saffransblandningen, smör, socker, crème fraîche, salt och ägg. Arbeta in mjölet lite i taget, spara ca 1 dl till utbakningen. Knåda degen i 8–10 minuter tills den är smidig och blank.
- Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter, tills degen har dubblats i storlek.
- Riv mandelmassan fint och blanda med smör, socker och vaniljsocker till en jämn, bredbar fyllning.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 × 60 cm. Bred ut fyllningen jämnt över hela degen. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i ca 3 cm tjocka skivor.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30–40 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och mandelflarn.
- Grädda mitt i ugnen, 225 °C (200 °C varmluft), i 10–12 minuter tills bullarna är gyllene. Låt bullarna svalna under bakduk så att de håller sig mjuka.
Till recepten
Dela recept