Fortsätt till innehållet

Saffransgifflar

Luftiga gifflar med härlig saffransdoft och mild smörighet. En enkel men lyxig variant på klassiska lussekatter – lika goda nygräddade som efter en stund i frysen.

Saffransgifflar

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Deg

  • 1 g (2 förp) saffran
  • 1 tsk socker (för att aktivera saffranet)
  • 3 dl
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3%
    I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
    Valio Laktosfri mjölkdryck 3% 1,5 L
  • 1 dl
    Valio Laktosfri vispgrädde
    Valio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
    Valio Laktosfri vispgrädde 35%  5 dl
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 14 dl (840 g) vetemjöl

Fyllning

  • 150 g
    Valio Laktosfri smör
    Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
    Valio Laktosfri smör 500 g
  • 1½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering


Instruktioner

  1. Stöt saffran med 1 tsk socker i en mortel. Blanda med 1 msk hett vatten och låt stå i 20 minuter så att färg och smak utvecklas ordentligt.
  2. Värm mjölk och grädde till ca 37 °C (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt saffransblandningen, socker, ägg, salt och smör i klickar. Arbeta in mjölet lite i taget – spara ca 1 dl till utbakningen.
  3. Knåda degen i 10 minuter i maskin (eller 15 för hand) tills den är smidig och glansig.
  4. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter, tills degen har dubblats i storlek.
  5. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till en mjuk och jämn fyllning.
  6. Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar. Kavla ut varje del till en cirkel, ca 35–40 cm i diameter. Bred på fyllningen jämnt över hela ytan. Skär ut 12–16 trianglar per rundel (som pizza). Rulla ihop varje triangel från den breda kanten mot spetsen.
  7. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 30–40 minuter.
  8. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 225 °C (200 °C varmluft), i 10–12 minuter tills de fått fin gyllene färg.
  9. Pensla de varma gifflarna med smält smör direkt när de kommer ut ur ugnen. Doppa eller strö över strösocker för en mjuk, glansig och söt yta. Låt gifflarna svalna under bakduk.
  10. Tips! För extra smak – tillsätt rivet apelsinskal i degen. Bullarna går utmärkt att frysa – pensla dem med lite smör igen efter upptining för nybakt känsla.

Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.