Förberedelsetid
Aktiv
45 min
Passiv
1 h 15 min
Totalt
2 h
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn225°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderDeg
- 1 g (2 förp) saffran
- 1 tsk socker (för att aktivera saffranet)
-
3 dl
Valio Laktosfri mjölkdryck 3%I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
-
1 dl
Valio Laktosfri vispgräddeValio laktosfri vispgrädde kan användas i både varm matlagning, bakning och desserter. Ge smakerna i…
- 50 g jäst för söta degar
-
150 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 2 dl socker
- 1 ägg
- ½ tsk salt
- 14 dl (840 g) vetemjöl
Fyllning
-
150 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 1½ dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering
- 1 ägg
-
0 kg
Valio Laktosfri smör (smält)Smör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 0 kg socker (att doppa i)
Dela recept
Instruktioner
- Stöt saffran med 1 tsk socker i en mortel. Blanda med 1 msk hett vatten och låt stå i 20 minuter så att färg och smak utvecklas ordentligt.
- Värm mjölk och grädde till ca 37 °C (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt saffransblandningen, socker, ägg, salt och smör i klickar. Arbeta in mjölet lite i taget – spara ca 1 dl till utbakningen.
- Knåda degen i 10 minuter i maskin (eller 15 för hand) tills den är smidig och glansig.
- Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter, tills degen har dubblats i storlek.
- Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till en mjuk och jämn fyllning.
- Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar. Kavla ut varje del till en cirkel, ca 35–40 cm i diameter. Bred på fyllningen jämnt över hela ytan. Skär ut 12–16 trianglar per rundel (som pizza). Rulla ihop varje triangel från den breda kanten mot spetsen.
- Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 30–40 minuter.
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 225 °C (200 °C varmluft), i 10–12 minuter tills de fått fin gyllene färg.
- Pensla de varma gifflarna med smält smör direkt när de kommer ut ur ugnen. Doppa eller strö över strösocker för en mjuk, glansig och söt yta. Låt gifflarna svalna under bakduk.
- Tips! För extra smak – tillsätt rivet apelsinskal i degen. Bullarna går utmärkt att frysa – pensla dem med lite smör igen efter upptining för nybakt känsla.
Till recepten
Dela recept