Förberedelsetid
Aktiv
45 min
Passiv
1 h 15 min
Totalt
2 h
Svårighetsgrad
-
Bakentusiast
- Ugn225°C
Recension
0
stjärnor av fem
0 recensioner
Hur smakade det?
Till recepten
Ingredienser
Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.
Läs mer om att ändra dosmängderDeg
- 1 g (2 förp) saffran
- 1 tsk socker (för att aktivera jästen)
-
4 dl
Valio Laktosfri mjölkdryck 3%I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar -…
- 50 g jäst för söta degar
-
150 g
Valio Laktosfri smörSmör gjort på färsk grädde och en nypa salt. Passar både matlagning och bakning. Smöret…
- 2 dl socker
-
200 g
Valio Laktosfri lätt crème fraiche 12%Valio laktosfri lätt crème fraiche har en naturell, krämig, god och fyllig smak. Passar bra…
- ½ tsk salt
- 1 ägg
- 14 dl (840 g) vetemjöl
Sockerlag
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
Garnering
- 0 kg strösocker (att strö på efter pensling)
- 0 kg russin (valfritt)
Dela recept
Instruktioner
- Stöt saffran med 1 tsk socker i en mortel. Blanda med 1 msk hett vatten och låt stå i 20 minuter för att frigöra färg och arom.
- Smula jästen i en stor bunke. Häll över den fingervarma mjölken (ca 37 °C) och rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt saffransblandningen, smör, socker, crème fraîche, salt och ägg. Arbeta ner mjölet lite i taget, spara ca 1 dl till utbakningen. Knåda degen ordentligt i 8–10 minuter tills den blir smidig och släpper från kanterna
- Täck bunken med bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter, tills degen har dubblats i storlek.
- Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 35 bitar (à ca 40 g). Rulla varje bit till en 30 cm lång längd och forma till klassiska S-formade lussekatter.Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin om du önskar.
- Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg.Grädda mitt i ugnen, 225 °C (200 °C varmluft) i 8–10 minuter, tills bullarna fått fin färg.
- Blanda socker och kokande vatten tills sockret lösts upp. Pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen för glans och saftighet. Strö på strösocker.
- Låt bullarna svalna under bakduk så att de håller sig mjuka.
Tips!
- Frys in bullarna direkt när de svalnat, tina långsamt och värm lätt i ugn innan servering.
Till recepten
Dela recept