Fortsätt till innehållet

Schackrutor

Klassiska schackrutor med smak av vanilj och choklad. Vi beskriver två olika sätt att montera ihop degen till rutor. Välj det sätt som passar dig bäst.

Schackrutor

Ingredienser

portioner

Observera: Ändringen av dosmängden baseras på en teknisk beräkningsformel. Kalkylatorn kan konvertera måttet till gram för att ge den exakta mängden. Om nödvändigt, verifiera proportionerna av råvarorna från originalinstruktionerna. Ändring av doseringsmängd måste beaktas, t.ex. i stekpannans storlek och tillagningstiden. När du läser instruktionstexten, observera att texten inte ändras efter dosmängden.

Läs mer om att ändra dosmängder

Till den ljusa degen

  • 1½ msk vaniljsocker

Till den mörka degen

  • 1½ msk kakao

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 200°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda smör, socker, mjöl och salt till en deg. Dela degen i två lika stora delar och lägg i varsin bunke.
  3. Knåda in vaniljsocker i den ena deghalvan och kakao i den andra. Plasta in och låt vila ca 30 minuter i kylen.
  4. Kavla ut de båda delarna till två avlånga lika stora och tjocka plattor ca 20 cm långa. Lägg dem på varandra och skär till så de är helt raka på kanterna. Dela på mitten och vänd på den ena halvan så det bildas ett rutmönster. Skär i ca 4 mm tjocka rutor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
  6. TIPS: Degen du skär bort kan du blanda ihop och göra tigerkakor av.
  7. Du kan också göra rutor på följande sätt utan spill, men det är svårare att få helt raka linjer:Dela den ljusa och den mörka degen i två delar. Rulla ut dem till längder, ca 20 cm styck. Tryck till dem så att längderna blir fyrkantiga. Lägg ihop de fyra deglängderna så de bildar ett rutmönster. Skär deglängden i skivor, ca 4 mm tunna.

Till recepten


Hitta fler recept!

Sök olika recept på typ och läsa populära recept.