Många föredrar att dricka kaffe med mjölk. Men mängden mjölk i kaffet är högst individuellt och varierar. 9 av 10 kaffe med mjölkdrickare kan avgöra om det är rätt mängd mjölk i kaffet bara genom att titta på färgen. Inför Kaffets dag den första oktober har Valio tagit reda på vilken färgnyans som svenskarna föredrar på kaffet. Resultatet skiftar något beroende på vart i landet man bor. Men den gemensamma favoriten är den bruna nyansen 8B5C29.
I Sverige dricker mer än hälften (58,6 procent) sitt kaffe med någon form av mjölkdryck i. Av dessa anser 9 av 10 att de bara genom att se färgen på kaffet kan bedöma om det är för mycket eller för lite mjölk i. Den vanligaste och mest populära nyansen är 8B5C29 enligt HEX-kodningen*. Det är nyansen man får om man häller en matsked Valio laktosfri mellanmjölk i en vit porslinskopp med 1,25 deciliter bryggkaffe (läs mer här om Valios testmetod).
I undersökningen som gjordes tillsammans med YouGov fick deltagarna en färgkarta med sex bruna nyanser att välja mellan. Nyanserna är baserade på hur det ser ut i en standardkopp med olika mängd Valio laktosfri mellanmjölk i. Klicka här för att komma till recepten för hur du blandar de olika färgerna.
- Ofta vet vi inte vilken mängd mjölk vi häller i för att få den perfekta nyansen. Det är i stället färgen på kaffet som avgör hur mycket man häller i. Därför hoppas vi att våra tydliga mängdanvisningar i form av kafferecept kan guida när du ber någon annan hälla mjölken i kaffet, kommenterar Anette Björnlund, Kommunikations- och hållbarhetschef på Valio i Sverige.
Undersökningsresultatet visar att män föredrar mörkare och kvinnor ljusare kaffe. Den mörkaste nyansen i undersökningen är en kopp kaffe med en tredjedels matsked mjölk i. 3 av 5 som föredrar det är män. Medan nästan 7 av 10 som väljer den ljusaste nyansen är kvinnor. 1 dl mjölk på 1,25 dl kaffe. Av de som svarade att de dricker kaffet svart helt utan mjölk är 61 procent män och 39 procent kvinnor.
Mängden mjölk i kaffet varierar beroende på vart i landet man bor. Storstadsregionerna (Malmö, Göteborg, Stockholm) tenderar att ha mer mjölk i kaffet än övriga landet. Av de som vill ha mest mjölk i kaffet är en fjärdedel stockholmare men bara 6 procent från norra Sverige. Boende i södra mellersta Sverige verkar föredra ett mörkare kaffe, nästan 40 procent av de som valde den mörkaste koppen är därifrån. Bland de som dricker kaffet svart är de flesta från södra mellersta Sverige och lägst andel från norra Sverige.
Resultatet visar också att färgpreferensen bland de som gillar en skvätt vitt i kaffet, skiljer sig åt mellan åldrar. 35 procent av de som föredrar undersökningens två ljusaste nyanser är 60+. Medan ungdomar i åldrarna (18–29 år) är de som föredrar det mörkaste kaffet.
Nästan alla (97%) 30-39-åringar är säkra på att man kan avgöra smaken genom att titta på färgen i koppen. Den yngre gruppen (18-29 år) är något mindre säker (86%) och bland de som är 60+ svarade 9 av 10 (89%) att det går utmärkt att se på färgen om det är lagom med mjölk i.
Testet genomfördes med mellanrostat kaffe i en kaffebryggare med kapacitet om 10 koppar. Kannan bryggdes med 10 strukna kaffemått och 10 koppar vatten. Kaffet mättes upp till 1,25 dl och hälldes i en vit porslinskopp med öra. Kall Valio laktosfri mellanmjölk hälldes i den heta koppen kaffe där olika mängd mjölk blandades i för att ta fram nyanserna. Färgkoder för nyanserna bestämdes i kontrollerat dagsljus mot färgkarta. Andra färgnyanser kan uppstå beroende på val mjölkdryck, temperatur, typ av bryggare, typ av kaffe, val av kopp och ljus i rummet.
* Färgkod Kaffefärgen är utskriven med hexadecimal färgkod. Värdena är en speciell kod som representerar färgvärden från 0 till 225. Med hjälp av hexadecimala koder går det att få fram mer än 16 miljoner unika färger. Vilket antas vara mer än det mänskliga ögat kan uppfatta.