Vad är smör?

Vad är smör?

För det första så går det ju inte att vara utan. I min värld går det ju inte ersätta smör med något, det är ju med smörets hjälp man får det fantastiska resultatet i all bakning och matlagning.

Bara smör får heta smör

Smör är en mejeriprodukt som består av cirka 80 % mjölkfett, andra mjölkämnen samt vatten. Smör är i fast form vid rumstemperatur men smälter till en tunn vätska vid 32°C-35°C. Det som lagstiftningsmässigt styr vad som får kallas smör är vattenhalten, vilken ej får överstiga 16%.
Smör är normalt sett gulare på sommaren eftersom halten av det gul-oranga färgämnet betakaroten då är högre. Vid industriell tillverkning kan man tillsätta betakaroten för att få samma färg året om. Det gör inte Valio.

Ta väl hand om smöret

Fett skall förvaras mörkt, svalt och välförpackat eftersom det kan oxidera, det vill säga blir dåligt. Smöret är känsligt för ljus och att stå i rumstemperatur alltför länge. Valio Smörbytta är därför kanon att ha under sommarvarma middagar, byttan har ett filter som skyddar smöret från UV strålning och smöret håller sig bättre.

Vad tillverkas smör av?

Smör kärnas från grädde. För att få mer smak syras och saltas smöret genom att man tillsätter mjölksyrakulturer och salt. Som biprodukt från smörtillverkning får man kärnmjölk. Här är ju förklaringen varför smör är så himlans gott, det är ju gjort på grädde.

Vad är skillnaden mellan smör och margarin?

Smör är en mejeriprodukt. Margarin är en emulsion av vatten i olja och innehåller främst en blandning av härdade vegetabiliska fetter från raps-, palm- och kokosolja. Fetthalten varierar oftast mellan 35 och 80 %.

I mjölkfetter ska fettandelen enbart bestå av mjölkfett. Dessa är:
- Smör med en fetthalt på 80–90 %
- Smör 60 med en fetthalt på 60–62 %
- Smör 40 39–41 %
- Mjölkfett som sådant går under namnet smörolja.

Vad är unikt med Valios smör?

Smaken! Hemligheten sitter i smaken.

Valios smör har en naturligt ren, utsökt och aromrik smak. Smöret har ett läckert utseende och en komplex uppsättning aromer som det är svårt att efterhärma. En del av aromerna frigörs under matlagningen och ger maten en god smak och doft, medan andra aromer först frigörs i munnen och ger en större smakupplevelse. Att fransmännen väljer att baka croissanter på finskt smör är ett betyg gott nog!

Den finska mjölken hör kvalitetsmässigt till de renaste i EU-området. Valio garanterar produkternas kvalitet i alla stadier i produktionskedjan; från gården till den slutliga produkten och vidare till butikshyllorna. Valio har som mål att säkerställa produkternas spårbarhet; produkten kan spåras genom det råvaruparti som använts i produktionen.

Hälsningar Marie

Kommentarer

Simon skriver:

Smör och gräddes fetthalt
Om man vispar grädde för länge, så blir det ju smör. Men är det fortfarande 40% fetthalt, eller stiger fetthalten när man vispar? Görs 80 procentigt smör av grädde 80%? Fattar inte riktigt. :P

Kelly skriver:

Hej Simon!
Tack för din fråga. Fetthalten stiger inte när man vispar utan grädden håller samma fetthalt som tidigare. Smör som har 80 procentig fetthalt består av 80 % fett och 20 % av bland annat kolhydrater och protein. Om du är nyfiken på hur fördelningen ser ut mer exakt kan du besöka www.valio.se/produkter, där näringsvärden och ingredienser finns listat. Glad sommar, Nena

Klas skriver:

Smör
Hej! Jag har en fråga. Om man inte har råd med vanligt smör, kan man tillverka eget med hjälp av smörblommor? Skulle behöva veta det. Tack på förhand! MVH Klas :)

Kelly skriver:

Hej Klas,
Tack för din fråga. Smörblomman är giftig och ska inte ätas, den kan ge besvär som sveda i mun och svalg enligt giftinformationscentralen. Du kan göra eget smör genom att vispa grädde och salta efter smak. Hoppas detta hjälper dig! Lycka till, Nena på Valio

Christoffer Jacobsson skriver:

Smör
Hej, när man skirat smör ligger det en brunaktig gegga i botten på kastrullen, ca 5-10 procent av det skirade smöret. Vad är detta?

Kelly skriver:

Smör
Hej Christoffer, Tack för din fråga. När man skirar smör och smälter det sakta så delar sig smöret i vatten och fettfas. Då vattnet är tyngre än fettet lägger det sig längst ner i kastrullen tillsammans med andra slaggämnen och bildar den det som hamnar i botten på kastrullen, ofta med en brun nyans. Varma hälsningar, Jonas på Valio

Amis skriver:

Smör
Hej Finland. Det måste vara ett fint land;-) Min fråga är: till ost går det åt ca 1 liter mjölk per 100g ost. Hur mycket mjölk går det åt för att tillverka 100 g smör?

Peter skriver:

Hur länge kan smör förvaras i rumstemperatur innan det härsknar?
Hur länge kan smör förvaras i rumstemperatur innan det härsknar?

Kelly skriver:

Hej Peter,
Hej Peter, Tack för din fråga! Det är svårt att svara på precis hur länge smör kan förvaras i rumstemperatur innan det härsknar, då detta beror på bland annat temperatur i rummet. Smör bör förvaras kylt gärna så snabbt som möjligt för att hålla bästa kvalitet. Är man osäker så kan man prova att lukta och eventuellt smaka lite på smöret och göra en egen bedömning. Varmaste hälsningar, Gustav på Valio

Lägg till ny kommentar

Valiobloggen

Hej och välkommen till Valios blogg. Detta är ett av många forum där vi tillsammans med dig vill inspirera, förmedla kunskap och berätta om nyheter.

RSS

Populära inlägg

Senaste från bloggen

Arkiv

Konsumentkontakt

Telefon 020 - 725 515
Öppettider: Vardagar 08:00 - 14:00
konsumentkontakt.valio.se


Populära avdelningar