Intressant fakta om mjölk

Mjölk är inte bara gott - det gör gott för kropp och sinne också! Här har vi samlat lite rolig och annorlunda fakta om mjölk och dess effekter på oss konsumenter.

Mjölk som naturligt sömnmedel

När det är ljusa kvällar kan det vara svårt att sova. Men sova måste vi ju oavsett. Den gamla huskuren med varm mjölk är faktiskt bevisat effektiv. Skälet är att mjölk innehåller den essentiella aminosyran tryptofan, som vi måste få i oss via kosten. Tryptofan är ett förstadie till signalämnet serotonin som är viktigt för att kroppen ska kunna slappna av. Tryptofanet behöver lite hjälp av insulin, därför passar det bra med en tesked honung som får smälta in mjölken. I en holländsk studie fick en del av deltagarna äta tryptofanrika livsmedel, medan de andra fick tryptofanfattiga. Resultatet blev att gruppen som fått den tryptofanrika dieten sov bättre, var piggare på morgonen och presterade bättre under dagen.

Huskurer med mejeriprodukter

Sommaren kan både stickas och brännas. Då kan det vara bra att veta att det finns huskurer i närmaste kylskåp. Det sägs att de sura ämnen som finns i t.ex. yoghurt ska inaktivera de ämnen som orsakar klådan efter myggbett och getingstick. Efter en väl lång dag i solen kyls bränd hud ned med hjälp av yoghurt. Använd helst kall, naturell yoghurt som du smetar ut på huden tills den blir varmt. Skölj av med ljummet vatten. Mjölk och grädde kan också gnidas på om man haft oturen att träffa på en brännmanet under havsbadet.

Mjölk - godis för hjärnan

Det har under många år skrivits mycket om hur mjölk påverkar hjärnan. Det är logiskt, det pågår nämligen mycket forskning kring hur det vi äter påverkar oss mentalt. På Valio stöttar vi Örebro Universitets forskning kring kopplingen mellan magen och hjärnan, därför är där det intressant att läsa om andras studier om detta ämne. Media har tidigare tagit upp studier som tyder på att mjölk kan göra det lättare att gå ned i vikt. Detta genom att kalcium kan påverka kroppssammansättningen så att fettmassan minskar, kalcium kan dessutom binda fett i tarmen så att det inte tas upp av kroppen. Mjölk har många fördelar alltså, och kan hjälpa oss att må bättre på fler sätt än de hittills vedertagna som att en laktosfri variant kan ge en lättare magkänsla.

 • Valio Laktosfri Lättmjölkdryck

  I Valio laktosfri lättmjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar - och endast tagit bort laktosen. Proteinet är dessutom nedbrutet i en mer lättsmält form och passar även dig med extra känslig mage. Dessutom har vi tillsatt extra vitamin D.

  Mer om lättmjölkdryck
 • Valio Laktosfri Mellanmjölkdryck

   I Valio laktosfri mellanmjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar - och endast tagit bort laktosen. Proteinet är dessutom nedbrutet i en mer lättsmält form och passar även dig med extra känslig mage. Dessutom har vi tillsatt extra vitamin D.

  Mer om mellanmjölkdryck
 • Valio Laktosfri mjölkdryck

  I Valio laktosfri mjölkdryck har vi låtit alla smaker, vitaminer och mineraler vara kvar - och endast tagit bort laktosen. Proteinet är dessutom nedbrutet i en mer lättsmält form och passar även dig med extra känslig mage. Dessutom har vi tillsatt extra vitamin D.

  Mer om mjölkdryck
 • Valio Laktosfri mjölkdryck ekologisk

  Valio laktosfri ekologisk mjölkdryck både smakar och gör gott! Gjord på ekologisk mjölk från gårdar som följer principerna för en ekologiskt hållbar produktion - med extra omtanke om djuren, miljön och naturen.

  Mer om ekologisk mjölkdryck
Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra er användarupplevelse och samla in användarstatistik. Genom att fortsätta att använda webbplatsen godkänner ni att vi använder cookies.Läs hela Valios integritetspolicy ›