Bästa sättet att äta kräftor

En inbjudan till den första kräftskivan kan väcka många frågor: Hur öppnar man kräftorna? Vad ska man äta till? Hur använder man en kräftkniv? Det är dock inte värt att bli nervös, för efter att ha läst dessa tips vågar du sätta dig ner vid kräftskivebordet med ett avslappnat sinne. Kom ihåg att det är en tidskrävande uppgift att öppna kräftorna, men det är det som är halva nöjet. Njut!

  1. Börja med att lossa klorna från kroppen genom att bryta av dem vid första leden. Placera klon i kräftknivens hål och bryt av klospetsen för att komma åt det goda spadet. Sörpla i dig spadet och skär sen upp klon för att få ut det goda köttet.
  2. Ta bort de andra lederna på kräftan och sug saft och kött från dem. Med hjälp av gaffelns långa skaft och två smala spetsar är det lätt att få ut kräftköttet ur klorna.
  3. Använd en kniv för att ta bort kräftans huvud.
  4. Ta bort kräftans ryggsköld och slurpa saften i munnen. Skrapa och ät fettet från skalet, dvs kräftsmör, med lite bröd.
  5. Njut av smakerna från mitten av kräftan i munnen. Glöm inte av eventuell löjrom!
  6. Ta bort kräftstjärten genom att skära längs kanten av skalet. Dra skölden mot slutet av sjärten, ta bort köttet och ta bort den mörka tarmen.
  7. Montera det läckra kräftköttet på smörat rostat bröd och strö dill ovanpå.

Hur mycket kräftor äter man per person?

Man behöver mellan 500 – 1000 g kräftor per person. Räkna med 1 kg kräftor per person om sällskapet är riktiga kräftälskare.

Kräftskivor

Här har vi samlat våra bästa tips och allt du behöver veta för att ha tidernas bästa kräftskiva. Läs om hur du kokar kräftor, kräftskivans ursprung och vilka datum det är kräftsäsong.

Mer om kräftskivor!